Brüsszel megtámadta az új magyar babaváró támogatást

síró baba anya
Vágólapra másolva!
Csökkentené az állam által nyújtott babaváró támogatás kezességvállalási szintjét az Európai Bizottság, mivel álláspontja szerint a rendszer jelen állapotában uniós versenyjogot sérthet - írja a Magyar Nemzet.
Vágólapra másolva!

A magyar családok megsegítésére vezette be a magyar kormány az új babaváró támogatást, melyet július 1-től lehet igényelni.

Ez a fiatalok közös életkezdéséhez szükséges költségek fedezésére szolgál

tízmillió forintos hitel formájában,

ha pedig két vagy három gyereket vállalnak, akkor ezt az összeget részben vagy egészben nem is kell visszafizetni.

A babaváró támogatást támadja Brüsszel Forrás: Sutterstock

Most ezt az új babaváró támogatást támadta meg Brüsszel.

A Magyar Nemzet információja szerint az Európai Bizottság a támogatást alkalmasnak tartja a versenyjog megsértésére. Az EB problémásnak véli a százszázalékos állami támogatási szintet, illetve annak is felmerült a lehetősége, hogy egyes pénzpiaci szereplők versenyelőnyhöz jutnak azáltal, hogy részt vesznek a programban.

A lap azt írja, hogy a szervezet attól tart, hogy kedvezőtlen elbírálás esetén a bankoknak vissza kellene fizetniük az állami támogatást, ez az eshetőség pedig eltántoríthatja a hitelintézeteket a programban való részvételtől.

A magyar állam azzal érvel, hogy a felvetett problémák nem léteznek.

Egyrészt a bank lefelé eltérhet a maximális kamattól, vagyis van tér a versenyre, továbbá senki nem jut versenyelőnyhöz, mivel a programban való részvétel minden piaci szereplőnek adott lehetőség.

Az EB főként azt kívánja elérni, hogy a kamattámogatás és a kezességvállalás is álljon meg nyolcvan százaléknál, így biztosítva teret a versenynek. Emellett a testület azt is felvetette, hogy a támogatást ne a bankok, hanem egy állami szerv intézze.

Előbbi a konstrukció teljes átalakítását igényelné, így a program jelen formájában nem lenne megvalósítható.

Utóbbit a kormány azért nem akarja, mert inkább a bankok saját tőkéjéből való hitelezést preferálja, semmint hogy az államháztartás terhére fizesse ki a támogatásokat.

A lap szerint a kormányzatot meglepte a brüsszeli ellenkezés,

mert korábban sem a csokkal, sem a csokhitellel nem volt ilyen probléma,

holott mind a kettőt a bankrendszeren keresztül folyósítják. Úgy tudjuk, a kormány véleménye szerint az ellenkezés kifejezetten a gyermekvállalást támogató programnak szól, és nem a konkrét konstrukciónak.