A Jobbik már egy éve tartozik a Magyar Postának

2019.05.11. 09:06

Bírósági szakaszba lépett az az eljárás, amelyet a Magyar Posta indított a Jobbik ellen, miután a párt egy év alatt sem fizette ki a országgyűlési kampányban adott mintegy százmillió forintos megbízását a postának - írja a Magyar Nemzet.

Egy év alatt sem sikerült a Jobbiknak kifizetnie tartozását a Magyar Posta Zrt.-nek – értesült a Magyar Nemzet.

A lap információi szerint emiatt a Magyar Posta megtette a jogi lépéseket,  az ügyben eljárás folyik, amely jelenleg bírósági szakaszban van.

Miért tartozik a Jobbik?

A Jobbik a tavalyi országgyűlési választási kampányban, Vona Gábor elnöksége idején bízta meg a társaságot választási reklámkiadványainak országos kézbesítésével. A kifizetetlen számlára azután derült fény, hogy a párt az első, június 8-án megjelent kampánybeszámolójábanfeltüntetett egy 84 millió forintos hitelt.

Mindez azért is érdekes, mert Sneider Tamás pártelnök egy interjújában azt mondta, hogy a Jobbik 2017 óta a számlavezető bankjától sem kapott hitelt. A párt szerint a kampánybeszámolóban szereplő hitelsoron szállítói hitel értendő.

Balról jobbra Sneider Tamás, a Jobbik és az Országgyűlés alelnöke, frakcióvezető-helyettes, Vona Gábor pártelnök, Toroczkai László alelnök, Ásotthalom polgármestere és Janiczak Dávid alelnökForrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Azonban ha valóban szállítói hitel lett volna a 84 millió forint, azt szállítói kötelezettségként kellett volna beírniuk a beszámolóba, legalábbis a számviteli előírások szerint. A Jobbik tartozása a postának június elején még százmillió forintos volt.

Ahogy az Origo tavaly megírta, a párt beszámolója után arról írt, a Jobbik több mint hatvanmillió forinttal tartozik a társaságnak.

Mint ismert, a Jobbik 2018. február és április eleje között a Magyar Postát bízta meg választási reklámkiadványainak országos kézbesítésével, de május végéig egyáltalán nem fizettek az elvégzett munkáért. Végül június elején a teljes tartozás egy részét átutalták, de továbbra is több mint 61 millió forinttal, plusz a késedelmi kamat összegével adós a társaságnak a párt.

Később a Jobbik a tartozás egy részét, közel 41 millió forintot kifizetett, de 58,1 millió forinttal és a késedelmi kamattal továbbra is adós maradt.

Ezután a Jobbik kiadott egy újabb kampánybeszámolót, amiben azonban az a hitel, amelyet az első dokumentumban a postának tulajdonítottak, nem lett 41 millió forinttal kevesebb. Az előzőleg még 84 millió forintnak feltüntetett kölcsön nem is 58,1 millió forint lett – miként azt a posta közölte –, hanem mintegy 83 millió.

A Hivatalos Értesítőben megjelent új kampánybeszámolóban egyébként több helyen is más összegek szerepeltek, mint az eredetileg közzétett elszámolásban. A legszembetűnőbb, hogy a jelentés szerint a Jobbik nem 996 milliót, hanem több mint egymilliárd forintot költött el a választás kampányidőszakában.