A nemzetek, nemzetiségek jogai emberi jogok a közösség szintjén - elevenítette fel Szent II. János Pál pápa egyik gondolatát a miniszterelnök-helyettes szombaton Piliscsabán, a pápa szobrának avatóünnepségén.

Semjén Zsolt a piliscsabai Kenderesi út és a Fényesliget sétány kereszteződésénél álló szobornál tartott ünnepségén arról beszélt, hogy ha Szent II. János Pál pápa nem élt volna, akkor most nem lehetne megtartani a szoboravatót, mivel még mindig a Magyar Népköztársaság alattvalói lennénk.Hozzátette, hogy a kommunizmus szörnyétől való megszabadulás három embernek köszönhető: Szent II. János Pál pápának, Ronald Reagan egykori amerikai elnöknek és Mihail Gorbacsov volt szovjet államfőnek, akik felismerték, hogy nem vihetik bele az emberiséget egy atomháborúba.

Kifejtette, hogy a pápa mint lengyel származású ember pontosan tudta, hogy nemcsak egyének vagyunk, hanem egy nemzet tagjai is, amelytől a nyelvünket, a gondolkodásunkat és a kultúránkat kaptuk, és ezért a nemzeti lét érték az örökkévalóság szempontjából is. Minden nemzet megismételhetetlen és egyszeri érték - fűzte hozzá a miniszterelnök-helyettes.

Semjén Zsolt Facebook-oldalán is megemlékezett a szoboravatásról. Azt írta, hogy Szent II. János Pál pápa példája ma ismét keresztény, nemzeti identitásunkban erősít meg minket, amire nagy szükségünk van Európában. Az újfajta birodalomépítés, eszmei elnyomó gondolkodásmód közepette csakis ez védhet meg bennünket.