A magyar kormány támogatásával megújult a karádi templom

SOLTÉSZ Miklós
Debrecen, 2019. április 26. Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára beszédet mond a Görögkatolikus Ruszin Közösségi Ház avatóünnepségén Debrecen józsai városrészében 2019. április 26-án. MTI/Czeglédi Zsolt
Vágólapra másolva!
Amíg Európa nyugati felén sorra zárják be a templomokat, addig a magyar kormány támogatásával az elmúlt kilenc évben mintegy 2800 templom újult meg és 120 épült fel Magyarországon és a Kárpát-medence magyarok lakta településein - mondta Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára szombaton Karádon.
Vágólapra másolva!

A politikus a Somogy megyei település 600 millió forintból felújított római katolikus templomának és annak kertjében álló Szent Flórián-szobor átadása alkalmából tartott ünnepi szentmisén vett részt.

Nyugat-Európában bezárják, itthon építik a templomokat

Az eseményt megelőzően a helyszínen megjelent újságíróknak azt mondta, a beruházások sikeréhez nélkülözhetetlen volt a kormány és az egyházak összefogása, valamint a lakosság munkája, áldozatkész hozzáállása.

- jegyezte meg, hozzátéve,

Az államtitkár emlékeztetett arra, Magyarország keresztény gyökerű ország, a keresztény művészetet, kultúrát, építészetet a nem hívők közül is sokan értékelik. "Azt, amit a kereszténység adott és ad, meg tudjuk, meg fogjuk őrizni" - fogalmazott.

Karád példát mutatott élni akarásból

A karádi templomrekonstrukcióról elárulta, hogy a kormány több százmillió forinttal támogatta a projektet. Soltész szerint a felújítás jól mutatja, hogy milyen erős az élni akarás egy viszonylag eldugott kistelepülés lakóiban. Markaf Attila kántor arról szólt, hogy a 18. század első felében barokk stílusban épült és Szent Lászlóról elnevezett

karádi templom kívül és belül teljesen megújult,

a munkálatokat kormányzati támogatás mellett pályázati, egyházmegyei forrásból és a hívek adományaiból finanszírozták.

Debrecen, 2019. április 26. Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára beszédet mond a Görögkatolikus Ruszin Közösségi Ház avatóünnepségén Debrecen józsai városrészében 2019. április 26-án Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A templom és a Szent Flórián-szobor átadásán részt vett Varga László kaposvári megyés püspök, Huszti Gábor (Fidesz-KDNP), a Somogy Megyei Közgyűlés alelnöke és Witzmann Mihály (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője is.