Egy nyomdász szivárogtatta ki a történelemérettségi feladatait

2019.05.11. 14:56

Nyomozást indított május 8-án a Budapesti Rendőr-főkapitányság, miután az Oktatási Hivatal büntetőfeljelentést tett a szerdai történelemérettségi ügyében ismeretlen tettes ellen. Ennek oka az volt, hogy idő előtt kiszivárogtak az érettségi esszétémái. A nyomozás eredményesen zárult, kiderült, hogy a feladatokat egy nyomdász osztotta meg egy internetes csoportban.

Ahogy az Origo is beszámolt róla, az érettségi megkezdése előtt kiszivárogtak a történelemérettségi esszétémái. Emiatt az Oktatási Hivatal büntetőfeljelentést tett a szerdai történelemérettségi ügyében ismeretlen tettes ellen.

A nyomozás eredménnyel zárult, az ORFK közleménye szerint a szivárogtató egy nyomdász.

Az NNI munkatársai két nap alatt azonosították az esszétémákat hozzáférhetővé tett 40 éves férfit, akit 2019. május 10-én gyanúsítottként hallgattak ki. A nyomdai alkalmazott elismerte tettét. Az eljárás a bizonyítékok teljes körű összegyűjtése érdekében folyamatban van, ezért a rendőrség az eljárás jelen szakaszában további tájékoztatást nem ad - írja a Police.hu.

A feladatsor egy közösségi oldal zárt csoportjában terjedt, ahol egy az érettségi előtt készült screenshotot (képernyőfotót) osztottak meg, amelyen szerepeltek a középszintű történelemérettségi esszétémái.

Diákok a történelem írásbeli érettségi vizsgán a fővárosi Szerb Antal Gimnáziumban 2019. május 8-ánForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Több diák állítása szerint ez a kép már kedd este elkezdett terjedni, így voltak olyanok, akik már reggel nyolc óra előtt tudták, hogy Szent Istvánról, a sztálini propagandáról, a középkori uradalmakról és a trianoni béke következményeiről írhatnak majd esszét.

Reagált a Történelemoktatók Szakmai Egyesület
Közleményükben azt írják, hogy az érettségit évek óta magas szakmai színvonalon és a biztonsági előírások betartásával összeállító, köztiszteletben álló történelemtanár kollégáinkat és az OH munkatársait a médiában elhamarkodottan és hamisan hozták hírbe a kiszivárogtatással.

A szervezet üdvözli az OH döntését is, hogy nem kell megismételni a történelemérettségit. Fontos ugyanis tudni, hogy bár már a vizsgát megelőzően elterjedtek az esszétémák, de a rövid témacímek csak orientálják a diák figyelmét, egyáltalán nem egyenértékűek a pontos feladatkiírásokkal. A pontos feladatok tehát nem voltak ismertek, nem beszélve arról, hogy az elemzendő források sem voltak ismertek, amelyek viszont az esszére kapható pontszám jelentős hányadát fedik le. A témák előzetes ismerete tehát csak annak komoly segítség, aki nem készült egyáltalán az érettségire, ugyanakkor a megfelelő felvételi eredményhez szükséges magas pontszámok eléréséhez közel sem elegendő.

Az Oktatási Hivatal szerda reggeli közleménye szerint történelemből középszinten 1235 helyszínen 67 025 vizsgázó (közülük 1903-an angol, francia, horvát, német, olasz, orosz, román, spanyol, szerb vagy szlovák nyelven), emelt szinten 125 helyszínen 5831 vizsgázó (közülük 127-en angol, francia, német, spanyol, szerb vagy szlovák nyelven) tett érettségit.

A Hivatal azt is közölte, hogy nem kell megismételni a történelem írásbeli érettségi vizsgát.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK