Sikerrel zárult a Budapest 2019 Európa Sportfővárosa programsorozat részeként megvalósult spinning rekordkísérlet május 11-én a Várkert Bazár előtt megtartott eseményen. Az eseményen több mint ezer ember vett részt, ezzel felállították az egyszerre egy helyen legtöbben spinning edzést bemutatók hazai létszámrekordját, amit a Magyar Rekord Egyesület hitelesített, és így ez a teljesítmény felkerül a magyar rekordok közé. A sportág harmincadik évfordulóját ünnepelték a különleges eseménnyel.

Spinning rekordkísérlet a Budapest 2019 Európa Sportfővárosa programsorozat keretében, a Várkert Bazár előtt, 2019.05.11-énFotó: Polyák Attila - Origo

A rekordkísérlethez a szervezők 200 darab Spinner® kerékpárt állítottak fel a Várkert Bazár előtt, amelyeken öt alkalommal egymás után 50 perces edzéseket tartottak 200 résztvevővel. A rendezvény teljes időtartama alatt összesen ezren pattanhattak a nyeregbe és tekertek a színpadról őket segítő spinning mesteroktatók, illetve presenterek – köztük Gergye Laura, a spanyol Albert Arranz, Gyulai Barbara, a lengyel Jarek Witek, illetve Hajdu Gergely – iránymutatásai alapján váltakozó intenzitással. A tempóra jellemző, hogy a legmagasabb, a percenkénti 110 fordulatot is gyakran elérték, és több percig tartották a rekordkísérletre jelentkezők.

A színpadról spinning mesteroktatók instruálták a tömegetFotó: Polyák Attila - Origo

Utóbbiakra külön is kitért megnyitójában dr. Szalay-Bobrovniczky Alexandra, Budapest főpolgármester-helyettese, aki elmondta, hogy ez a rendezvény már előzetesen is óriási lelkesedést váltott ki az emberekből, amit jól jelzett az is, hogy a meghirdetést követő 48 órában az összes helyet befoglalták a jelentkezők. A főpolgármester-helyettes hozzátette: a Budapest 2019 Európa Sportfőváros programsorozatnak ez volt az egyik alapgondolata, hogy olyan eseményeket, sportolási lehetőséget szervezzenek a fővárosban, amelyek sokak számára adnak ösztönzést, teremtenek kedvet a rendszeres sportoláshoz, illetve első lépésként, annak megkezdéséhez.

Dr. Szalay-Bobrovniczky Alexandra, Budapest főpolgármester-helyetteseFotó: Polyák Attila - Origo

 A csúcsbeállításhoz látványos jótékonysági akció is kapcsolódott. A bringázók a tekerésük intenzitásával az Ökumenikus Segélyszervezet 1353-as adományvonalának számjegyeit megjelenítő LED-installáció fényerejét növelték, hogy felhívják a figyelmet a rászoruló gyermekek táboroztatásáért indított adománygyűjtésre. A Segélyszervezet számos sztárönkéntese is bekapcsolódott a programba, hogy minél többeket összefogásra ösztönözzenek. A helyszínen ott volt Kovács Kokó István (olimpiai bajnok ökölvívó, a MÖS jószolgálati nagykövete), mint az esemény házigazdája is, Wolf Kati (énekesnő), Katus Attila (sportaerobik világbajnok), továbbá Gangl Edina (Európa-bajnok magyar vízilabdázó) is.

Kovács Kokó István (olimpiai bajnok ökölvívó, a MÖS jószolgálati nagykövete), Wolf Kati (énekesnő), Katus Attila (sportaerobik világbajnok) és Gangl Edina (Európa-bajnok magyar vízilabdázó) is tekertFotó: Polyák Attila - Origo

Harmincadik évfordulóját ünnepelte a sportág

A rekordkísérlet alapjául szolgáló sportág, a spinning kezdetei egészen 1989-ig nyúlnak vissza, amikor a dél-afrikai származású amerikai triatlonista, Johnny Goldberg kitalálta, hogyan készülhet fel a Race Across America megmérettetésre anélkül, hogy el kellene hagyni a házát, ahol az éppen babát váró feleségével élt. Saját garázsában építette meg a világ első Spinner® bringáját, ami jóval több volt, mint egy szobabicikli, hiszen geometriája és hajtási élménye az országúti kerékpárokéval egyezett meg. Találmánya nagyon gyorsan népszerű lett, és pár év alatt világszerte elterjedt a használata. Jelenleg több mint 80 országában, mintegy 250.000 képesített instruktor 35.000 helyen oktatja, hogyan lehet ezzel az edzőeszközzel karban tartani a testünket.

Egyre népszerűbb a spinning hazánkban isFotó: Polyák Attila - Origo

Tizenkilenc éve hódít a spinning Magyarországon

Magyarországon 2000-ben jelentek meg az első spinning biciklik a fitnesztermekben. Mára az egyik legkedveltebb beltéri sporttá vált, és több tízezren vannak, akik hétről hétre részt vesznek az edzőtermekben ilyen órákon országszerte.

Egyik legnagyobb előnye, hogy mindenki a saját edzettségi szintjének és céljainak megfelelően tud tekerni, miközben a spinning óra összes résztvevője élvezheti a csoportos edzések semmihez nem fogható inspiráló erejét, pozitív hangulatát– hangsúlyozza Posch Gabriella, Spinning® mesteroktató, a Spinning® márka magyar képviseletének vezetője.

A szakember hozzátette, hogy az is a spinning edzések mellett szól, hogy korra, nemre, testalkatra való tekintet nélkül, illetve különösebb előkészület nélkül is bármikor neki lehet kezdeni, hiszen az intenzitást mindenki maga szabályozhatja.