Fidesz-KNDP: Brüsszel tegye egyértelművé, támogatja-e a babaváró támogatást

NACSA Lőrinc
Nacsa Lőrinc kereszténydemokrata országgyűlési képviselő.
Vágólapra másolva!
A babaváró támogatás mielőbbi előzetes jóváhagyására szólították fel a kormánypártok az Európai Bizottságot.
Vágólapra másolva!

Nacsa Lőrinc, a KDNP frakciószóvivője szerdai budapesti sajtótájékoztatóján kifejtette, a brüsszeli bizottság előzetes jóváhagyása az előfeltétele annak, hogy július elején elinduljon a családvédelmi akcióterv keretein belül a babaváró támogatás. Értékelése szerint

Brüsszel kettős beszédet folytat,

hiszen a bizottság tagadja, hogy megtámadta volna a programot, de valójában pont a brüsszeli bürokrácia gáncsolja azt. „Ezt jegyzőkönyvek is bizonyítják” – hívta fel a figyelmet a kormánypárti politikus, utalva a kormány által nyilvánosságra hozott dokumentumokra. Nacsa arra szólította fel a bizottságot,

  • ne alkalmazzon kettős beszédet, és
  • tegye világossá, jóváhagyja-e a magyar családokat támogató babaváró támogatást, vagy csakúgy, mint eddig, a jövőben is inkább a migránsok támogatását tartja fontosnak.

Kijelentette, hogy a Fidesz-KDNP és a kormány kiáll a magyar családok mellett, és mindent megtesz annak érdekében, hogy július 1-jén életbe lépjen a magyar parlament által megszavazott babaváró támogatás, és azt megvédje minden lehetséges eszközzel.

Mint ismert, alaposan elharapózott a vita a magyar kormány és az Európai Bizottság között, miután a brüsszeli szerv megtámadta a magyar családok támogatása érdekében létrehozott programot, a babaváró támogatást. A program lényege, hogy a magyar kormány legfeljebb tízmillió forintos, kamatmentes kölcsön formájában segíti azokat a fiatalokat, akik a családalapítást választják. Először szombaton a Magyar Nemzet írt arról, hogy az Európai Bizottság uniós versenyjogi akadályokra hivatkozva csökkentené a projekt kezességvállalási szintjét. Miután a lap ezt megszellőztette, a hazai balliberális média még aznap Brüsszel segítségére sietett, minimális forráskritika nélkül harsogva: nem igaz, hogy az Európai Unió nekiment a magyar családvédelmi akciótervnek. Vasárnap „Az Európai Bizottság nem támadja a magyar családtámogatásokat” címmel adott ki közleményt a Bizottság, amiben többek között azt állították, hogy nem adtak ki semmilyen hivatalos állásfoglalást a programról, és vizsgálatot sem indítottak az ügyben.

Több kormánypárti politikus is reagált a támadásra. Hollik István kormányszóvivő vasárnapi sajtótájékoztatóján egyértelművé tette, hogy a bizottság az előzetes egyeztetések során kifogásolta a babaváró támogatást. A politikus előrevetítette, hogy a kormány birtokában vannak a testület versenyjogi kifogásait bizonyító jegyzőkönyvek, a Magyar Nemzet hétfő reggeli cikkében pedig leírta a magyar kormányzat és az uniós testület szakmai megbeszéléseinek részleteit, a bizottság kifogásait. Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára kedden a polgári napilapnak leszögezte, mindenképpen lesz babaváró támogatás, ha azonban Brüsszel tovább kekeckedik, akkor könnyen lehet, hogy a „tervezettnél kedvezőtlenebb formában”.