A V4NA nemzetközi hírügynökség tette közzé, hogy Kovács M. Mária, a Soros-egyetem történészprofesszora a magyar miniszterelnök washingtoni látogatása kapcsán olyan bejegyzést tett közzé a Facebookon, melyben Orbán Viktor miniszterelnök halálát kívánta. Kovács M. Máriáról azóta kiderült, hogy „civilben” ellenzéki aktivistaként tevékenykedik, magyarán egy Soros-katonáról van szó. Lapunk a botrányról megkérdezte a parlamenti képviselettel rendelkező ellenzéki pártokat a Soros-egyetem tanárának a közösségi oldalán megjelent gyalázkodó bejegyzéséről.

Ahogy az Origo beszámolt róla, Kovács M. Mária a személyes Facebook-oldalán felidézte a néhai lengyel államfő, a konzervatív Lech Kaczyński 9 évvel ezelőtti tragédiáját, amikor 95 utastársával egyetemben az oroszországi Szmolenszk közelében légi katasztrófa következtében szörnyethalt, éppen akkor, amikor a katyńi vérengzés 70. évfordulójának alkalmából a kommunisták által elkövetett mészárlás helyszínére tartott.

A Soros-egyetem professzornője ezt írta a közösségi oldalon, egyértelműen Orbán Viktorra utalva: Ha Kaczyński olyan ügyesen le tudott zuhanni...

Forrás: V4NA-FACEBOOK

Ismerősei – többek között a balliberális Klubrádió zenei szerkesztője, Göczey Zsuzsa – is csatlakoztak a minősíthetetlen kívánsághoz. 

Göczey Zsuzsa konkrétan azon kezdett viccelődni, hogy Orbán Viktorból csak egy van, ellentétben Kaczyńskival, akinek politikai örökébe az ikertestvére, Jarosław lépett.

Ezt követően lapunk megkereste Kovács M. Máriát, a Soros-egyetemet, illetve a Klubrádió vezetőségét.

Az érintettektől nem kaptunk választ, a Klubrádió vezetősége ugyan reagált megkérésünkre, de nem voltak hajlandóak elhatárolódni Göczey Zsuzsától.

Ezután az Origo e-mailen keresztül megkereste a parlamenti képviselettel rendelkező ellenzéki pártokat, név szerint a Magyar Szocialista Pártot (MSZP), a Párbeszédet (P), a Jobbikot, a Demokratikus Koalíciót (DK) és a Magyar Liberális Pártot (Liberálisok).

Valamennyi politikai formációnak a következő kérdéseket küldtük el:

  • Mi a véleményük Kovács M. Mária bejegyzéséről?
  • Tudnak Önök azonosulni Kovács M. Mária szavaival?
  • Önök szerint a Közép-európai Egyetemnek el kellene határolódnia az alkalmazottjától és bocsánatot kellene kérni?
  • Az Önök véleménye alapján milyen konkrét következménye kellene legyen az ügynek Kovács M. Máriára nézve?

Cikkünk megjelenéséig csak a Magyar Liberális Párttól (Liberálisok) kaptunk választ.

Ők egyedüli ellenzéki erőként elítélik a Soros-egyetem tanárának a közösségi oldalán megjelent gyalázkodó bejegyzését.

A válaszukat szó szerint közöljük: A Magyar Liberális Párt soha, semmilyen körülmények között nem tud sem egyetérteni, sem azonosulni egy olyan kijelentéssel, amelyben bármely embertársunk halálát kívánják. A Liberálisok elítélik a CEU professzornőjének Facebook-posztját, a párt álláspontja szerint Kovács M. Máriának bocsánatot kellene kérnie a bejegyzéséért, azt azonban a továbbiakban a Közép-európai Egyetem belügyének tartjuk, hogy hogyan kezelik, esetlegesen szankcionálják a professzornő kiírását.

Amennyiben a többi ellenzéki párt a későbbiek folyamán mégis válaszra méltatja megkeresésünket, a cikkünket azonnal frissítjük.

Soros-aktivistaként tevékenykedik a professzornő

Kovács M. Mária a CEU egyik „arca”, a Soros-egyetem vezető történészprofesszora.

Kovács M. MáriaForrás: Origo

Kétes politikai hírnévre akkor tett szert, amikor 2017 nyarán társaival együtt mondvacsinált ürügyek felsorakoztatásával sikertelenül próbálta meggyőzni Izrael miniszterelnökét, Benjamin Netanjahut arról, hogy Magyarország antiszemita ország.A Soros-egyetem oktatója 1987-ben az ELTE-n szerezte a diplomáját, majd pedig 1996-ban lett a történettudományok kandidátusa. Főbb kutatási területei a 19-20. századi hazai történelem és a nacionalizmus.

Más kedvenc témái természetesen a CEU, és a sztálini időszak működési elveit napjainkig követő MTA mindenáron való „megvédése”. Ennek egyik eszköze, hogy azokat, akik bírálni merik az előbb említett intézményeket, egyszerűen ostoba és buta embernek nevezi.

Korábban meglehetősen színvonaltalan módon írt Palkovics László miniszterről és Békés Márton történészről is.

Kovács M. Mária arra is büszke volt közösségi oldalának tanúsága szerint, hogyrészt vett az ellenzéki előválasztáson, de azt sajnos nem árulta el, hogy a súlyos botrányokba keveredő, alkalmatlan zuglói polgármestert, Karácsony Gergelyt vagy pedig az ingyen BKV-val kampányoló Horváth Csabát támogatta.

Frissítés:

Közben reagált megkeresésünkre a Jobbik. Azt írták lényegében, hogy a Jobbik nem ért egyet Kovács M. Mária gyalázkodásával, de ‎szerintük ő nem közszereplő, ezért nem akarták érdemben kommentálni az esetet.

Mindezzel az a probléma, hogy egyszerűen nem igaz. 

Kovács M. Mária közszereplő, mivel politikai aktivistaként is tevékenykedik a tanítás mellett.

Egy olyan személy, aki az antiszemitizmus vádjával Izrael miniszterelnöke előtt akarja besározni Magyarországot, az igenis közszereplő, mert politikai tevékenységet folytat.

Továbbá a sorosista tanár az MTA és az ellenzéki előválasztás kérdéseiben is nyíltan állást foglalt, magyarán politizált.

Ezek alapján egyértelműen kijelenthető, hogy a Jobbik állításával szemben Kovács M. Mária közszereplőnek minősül.