Tarlós István: Káosz van a zuglói parkolási ügyben

TARLÓS István
Budapest, 2019. március 30. Tarlós István főpolgármester beszédet mond a 3-as metróvonal felújított északi, az Újpest-központ és Dózsa György út közötti szakaszának átadásán az Újpest-központ metróállomáson 2019. március 30-án. MTI/Mohai Balázs
Vágólapra másolva!
Ember legyen a talpán, aki ezen kiigazodik, a magyar értelmező szótár ezt a jelenséget a káosz kifejezéssel tömöríti – így jellemezte szerdán az M1-en Tarlós István főpolgármester a zuglói parkolási ügyben zajló folyamatokat. A főpolgármester külön paródiának nevezte, ahogy a kerület kivizsgálná a saját parkolási szerződéseit.
Vágólapra másolva!

A főpolgármester több szempontból is homályosnak tartja a zuglói parkolási botrányt.

  • a baloldali pártok főpolgármester-jelöltje először a televízió élő adásában bejelentette, hogy a XIV. kerületi parkolási szerződés egy sötét alku eredménye. Saját közlése szerint ezt tudta is, mégis szó nélkül aláírta, majd elismerte, hogy veszteséges a zuglói parkolási rendszer üzemeltetése.
  • később viszont Karácsony már azt kezdte mondani, hogy nyereséges a vállalkozás. Tarlós feltette a kérdést: akkor miért kellett a szerződést azonnali hatállyal felmondani? Lehet, hogy fideszes javaslat volt ez, de Karácsony Gergely igennel szavazott rá.
  • arra is felhívta a figyelmet, hogy ezután a kerület jegyzője törvényességi kifogás benyújtásával, feltehetően Karácsonnyal egyeztetve, most megpróbálja meghekkelni azt a határozatot, amelyet Karácsony megszavazott.
  • meglátása szerint külön paródia, ahogy a kerületi ügyeket ki akarják vizsgálni. A szerződéseket ugyanis azok vizsgálnák, akik annak idején megkötötték azokat – mutatott rá, megjegyezve azt is, hogy a testület a vizsgálatot kiterjesztené az összes többi kerületre és a fővárosra. Ennek külön érdekessége, hogy a fővárosnak egyetlenegy üzemeltetése sincs – mondta.

Tarlós összegzésképpen elmondta, hogy

Tarlós István a budapesti fejlesztések kapcsán közölte,

  • a fővárosi fejlesztési tanács keddi ülésén tárgyalt a BKV járműcseréiről, a testület az ez évi autóbuszcserékre is támogatott 3,2 milliárd forintos központi költségvetési forrást.
  • a grémium tárgyalt a budai fonódó villamoshálózat második üteméről, amely a Műegyetem rakpartot érintve a Kopaszi gáttól a Szerémi útig terjed majd.
  • szó volt a budapesti árvízvédelmi építmények helyzetéről is. A főpolgármester arról is tájékoztatott, hogy megegyezés született Gulyás Gergellyel, a Miniszterelnökséget vezető miniszterrel arról, hogy a kormány, a főváros és a vízügyesek között komoly egyeztetés lesz az árvízvédelemről.
Tarlós István főpolgármester beszédet mond a 3-as metróvonal felújított északi, az Újpest-központ és Dózsa György út közötti szakaszának átadásán az Újpest-központ metróállomáson 2019. március 30-án Forrás: MTI/Mohai Balázs

Tarlós István a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában is nyilatkozott a zuglói parkolási üggyel kapcsolatban. Elmondása szerint évek óta küzd azért, hogy legyen egységes és központosított a budapesti parkolási rendszer. Szerinte a befolyó pénzből kapjanak a kerületek is, de tekintélyes részének a közösségi közlekedés büdzséjében lenne a helye.

A főpolgármester a zuglói bizottságról szólva azt mondta, teljes tájékozatlanságot mutat, vagy a közvélemény szándékos félrevezetését célozza, hogy az összes kerületet vizsgálná a testület, holott erre semmi kompetenciája nincs. A fővárosnak nincsen parkolási üzemeltetési szerződése, mert valamennyit a kerületek kötötték.