A Külügyminisztérium bekérette a holland nagykövetet

2019.05.16. 16:00

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) a holland miniszterelnök elfogadhatatlan kijelentései miatt bekérette a budapesti holland nagykövetet.

Azt írták, a találkozón Menczer Tamás, a KKM tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára visszautasította Mark Rutte holland miniszterelnök alaptalan vádaskodásait. Az államtitkár hangsúlyozta: az alapvető konfliktust a magyar és a holland kormány között a bevándorlás különböző megítélése jelenti.

A magyar kormány nemet mond a bevándorlásra, és ez sokaknak nem tetszik, minden kritikának ez az alapja

- vélte.

Menczer Tamás: A magyar kormány nemet mond a bevándorlásra, és ez sokaknak nem tetszikForrás: Marton_KOVACS/All_rights_are_reserved/Marton_Kovacs

Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy az előző holland nagykövet a terroristákhoz hasonlította a magyar kormányt "pusztán azért, mert elutasítjuk a bevándorlást".

Menczer Tamás hozzátette: az alaptalan bírálatok elfogadhatatlanok, a magyar emberek kétharmados többséggel választották meg az Orbán-kormányt, és ezt mindenkinek tiszteletben kell tartania, ahogy azt is, hogy Magyarország nemet mond a bevándorlásra.

A De Telegraaf holland lap "Rutte támadja Baudet-t" című írása beszámol Mark Rutte miniszterelnök barendrechti kampánybeszédéről.

A holland kormányfő az EU-val kapcsolatos részben utalt Magyarországra is. Kifejtette: az EU "nem tökéletes, ezért megvan az oka, hogy az emberek néha elfordulnak tőle, de a tökéletlensége ellenére nem engedhetjük meg magunknak, hogy hátat fordítsunk neki". Mark Rutte szerint azonban néhány európai politikus éppen ezt csinálja. Ott van például Magyarország, ahol a jogállamiságot nem tartják tiszteletben, és mindezt úgy csinálják, mintha annak semmi következménye nem lenne - mondta a holland miniszterelnök.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK