Meglepő indokkal állította le a metrót a volt BKV-s

2019.05.16. 10:13

Kedden este néhány percre le kellett állítani a 4-es metró forgalmát a Bikás park megállóban, mivel egy férfi azzal hívta fel a diszpécsert, hogy két kislány szorult a metró alá. A férfi szerint viszont nem így történt az eset – írja a Bors.

A rendőrség szerint a Budapesten élő, 23 éves B. J. kedden este a diszpécsernek azt mondta, hogy két kislány beesett a sínek közé a Bikás park megállóban.

A Bors telefonon érte utol a férfit, aki szerint elferdítették a valóságot.

Az orrom előtt csukódott be a szerelvény ajtaja, én pedig a peronon lévő segélyhívón keresztül a diszpécsert arra kértem, hogy állítsa meg a metrót, hogy fel tudjak rá szállni. Ekkor már 19 óra 55 perc volt. A Móricz Zsigmond körtéren lévő postára siettem, ami nyolckor zárt, így az volt az utolsó metró, amivel még odaértem volna időben. Fogalmam sincs, hogy a gyerekeket honnan szedték, én erről egy szóval sem beszéltem nekik – állította a Borsnak B. J.

A BRFK közlése szerint a férfi indokolatlanul jelentett vészhelyzetet, ezért a diszpécser – miután áramtalanította a metróárkot – értesítette őket. A rendőrök helyszínre érkezéséig a biztonsági szolgálat visszatartotta a férfit, akit később előállítottak a XI. kerületi rendőrkapitányságra, ahol a nyomozók közérdekű üzem megzavarása miatt gyanúsítottként hallgatták ki.

A Bikás parki metrómegállóFotó: Mudra László - Origo

A Keleti pályaudvar felé közlekedő szerelvényre szerettem volna felszállni, a diszpécsernek még a pályaszámot is elmondtam, de ő mégis a Kelenföld irányába közlekedő, éppen a peronon várakozó metrót állította le. Én együttműködő voltam, nem kellett visszatartani – mondta a Borsnak a férfi. Szűk öt perc múlva újraindult a metró.

A korábban a BKV-nál is dolgozó informatikus férfi elismerte, hibás abban, hogy az utolsó pillanatban indult a postára, és hogy metró lekésésére nem az a megfelelő megoldás, hogy megpróbálja megállítani azt. Ugyanakkor nem gondolja, hogy ezzel megzavarta volna a közlekedést.

A Bors kérdésére, a rendőrséggel egybehangzóan, a BKV azt közölte: „A férfi, miután az állomásról éppen induló szerelvényt lekéste, azt állította a diszpécsernek a peron segélyhívóján keresztül, hogy két kislány a sínek közé esett. Az állomási diszpécser, az ilyenkor előírt protokoll szerint, az állomást azonnal áramtalanította a vontatási feszültség alól, majd lement a peronra kivizsgálni az esetet. Ekkor derült ki, hogy szándékos félrevezetés történt.”

A Bors információi szerint B. J.i gyerekkorában valóságos zseninek számított, a társaihoz képest magasabb volt az IQ-ja, ugyanakkor már korábban is meggyűlt a baja a tömegközlekedéssel. A rendőrség két évvel ezelőtti közleménye szerint az akkor 21 éves B. J. a Wesselényi utcai megállóban támadt rá az egyik trolibusz sofőrjére, mivel az nem engedte, hogy égő cigarettával felszálljon. A támadó megrángatta a járművezető haját, majd meg is ütötte. A sofőr nyolc napon belül gyógyuló, könnyű sérüléseket szenvedett. Akkor közfeladatot ellátó személy elleni erőszak miatt indítottak eljárást B. ellen.

KAPCSOLÓDÓ CIKK