Fontos, hogy a szülők megfelelő bölcsődébe tudják vinni gyermekeiket, ahol megfelelő szaktudással rendelkező szakember vigyáz rájuk, mert a gyermek a család legféltettebb kincse - közölte a bölcsődei ügyek koordinációjáért felelős miniszteri biztos. 

Kovácsné Bárány Ildikó azt mondta, miniszteri biztosként emiatt legfontosabb célkitűzései közé a férőhelyek 70 ezerre növelése, a bölcsődei humánerőforrás anyagi elismerése, a szakmai színvonal erősítése és a nem állami szerepvállalás növelése tartozik.

Az idei költségvetésből bölcsődei fejlesztésekre 1,5 milliárd forint áll rendelkezésre,

de a területi operatív program keretében áprilisban több mint tízmilliárd forintos keretösszegű, bölcsődei férőhelyek kialakítását és bővítését célzó pályázati felhívások jelentek meg, valamint 2020-ig meghosszabbították az országos és Pest megyei bölcsődefejlesztésekre kiírt 4,5-4,5 milliárd forintos pályázatot is - ismertette. Hozzátette:

a támogatásokat új férőhelyek létrehozására és az ehhez kapcsolódó kiszolgáló helyiségek - konyha, öltöző, csoportszobák - fejlesztésére és infrastruktúra-beruházásokra lehet felhasználni.

A miniszteri biztos kitért arra is, a családi és a mini bölcsődék dinamikusan fejlődnek, a családi bolcsődék jelenleg mintegy 6400, a minik 1800 férőhelyet biztosítanak.

A kép illusztráció!Forrás: MTI/Komka Péter

A családi bölcsődék esetében a költségvetési támogatás összegének emelésével szeretnék erősíteni a magánszektor szerepvállalását, hogy azok hosszú távon is működőképesek maradjanak - mondta Kovácsné Bárány Ildikó.