Elutasította a Kúria Czeglédy Csaba kifogását

Czeglédy Csaba
Szeged, 2018. március 5. Czeglédy Csaba (k) várakozik az előzetes letartóztatásáról döntő nyomozási bírói ülésre a Szegedi Járásbíróságon 2018. március 3-án. A bíróság harminc napra elrendelte Czeglédy előzetes letartóztatását. Czeglédy Csaba (Éljen Szombathely!-MSZP-DK-Együtt) szombathelyi önkormányzati képviselőt március 1-jén engedték ki a börtönből, miután képviselőjelölt lett, így megillette a mentelmi jog. Ezt azonban a Nemzeti Választási Bizottság pénteken felfüggesztette, este ismét őrizetbe vették, az ügyészség pedig ismét indítványozta előzetes letartóztatását. MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely
Vágólapra másolva!
A Kúria mostani közleményéből kiderül, hogy a legfőbb bírói szerv elutasította a súlyos bűncselekményekkel vádolt Czeglédy Csaba kifogását, amelyet Czeglédy (Gyurcsány ügyvédje) az Igazságügyi Minisztérium a Nemzeti Választási Bizottság korábbi, Czeglédy mentelmi jogának nehezen indokolható fenntartó döntése miatt írt felháborodott közleménye miatt nyújtott be. Az NVB egyébként korábban helyt adott Czeglédy kifogásának. A Kúria mostani közleményében írja: "A Kúria a Nemzeti Választási Bizottság 109/2019. NVB számú határozatát megváltoztatta és dr. Czeglédy Csaba Adrián által 2019. május 12-én előterjesztett kifogást teljes körűen elutasította."
Vágólapra másolva!

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Czeglédy Csabát a Gyurcsány-párt európai parlamenti listára vette, a Nemzeti Választási Bizottság pedig fenntartotta mentelmi jogát, így a Szegedi Törvényszék megszüntette vele szemben az eljárást.

Az NVB ellenzéki tagjai ezzel gyakorlatilag megmentették Gyurcsány és Botka ügyvédjét a jogos felelősségre vonás alól, amely érthetően közfelháborodást és értetlenséget váltott ki.

Szeged, 2018. március 5. Czeglédy Csaba (k) várakozik az előzetes letartóztatásáról döntő nyomozási bírói ülésre a Szegedi Járásbíróságon 2018. március 3-án Forrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

Ahogy arról korábban az Origo beszámolt, Völner Pál az IM államtitkára az esettel kapcsolatban levelet küldött az NVB-nek, és az Igazságügyi Minisztérium egy hasonló közleményében

is példátlannak nevezte a történteket, és nemtetszését fejezte ki Gyurcsány Ferenc ügyvédje mentelmi jogának fenntartása miatt.

Az IM közleményében kifejtette:

"Ez elfogadhatatlan, a bűnüldöző szervek munkáját nehezíti, és lehetővé teszi a gyanúsított számára, hogy bizonyítékokat tüntessen el, vagy az országból elszökjön"

Szeged, 2018. március 5. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai vezetik Czeglédy Csabát (k) az előzetes letartóztatásáról döntő nyomozási bírói ülésre a Szegedi Járásbíróságon 2018. március 3-án. Mellette Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke Forrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

A fenti levél miatt az érintett, Gyurcsány ügyvédje, Czeglédy Csaba az NVB-hez fordult, és kifogást nyújtott be a fenti IM-közlemény miatt.

Az NVB a kifogásnak a 2019. május 13-án meghozott határozatával részben helyt adott, és megállapította, hogy szerintük az államtitkár levele, valamint az IM által jegyzett közlemény és megkeresés tartalmával megsértette a választási törvényben foglalt, jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás alapelvét.

Völner Pál Fotó: Mudra László - Origo

Utóbbi döntés ellen az IM a Kúriához fordult, és kérte a fenti NVB-határozat megváltoztatását, és Czeglédy kifogásának teljes körű elutasítását.

A Kúria mostani közleményében tudatta, hogy az IM kérésének a Kúria helyt adott, és teljes körben elutasította a számos, súlyos bűncselekménnyel vádolt Czeglédy kifogását.

Indokolásában a Kúria kifejtette: