Szívrohama volt Novák Péternek

2019.05.18. 13:41

Most először beszélt a válásáról Novák Péter, aki volt feleségével négy éven át próbálta megmenteni a házasságát. Végül azonban mégis a különválás mellett döntöttek, A férfi azonban annyira szenvedett utána, hogy szó szerint majdnem belehalt: szívinfarktus tüneteivel került kórházba. A férfi elsősorban magát hibáztatja mindenért. 

Novák Péter 10 évig volt házas a nála 15 évvel fiatalabb, táncművész feleségével. Született két kisfiúk, de aztán négy éve annyira megromlott a pár kapcsolata, hogy beadták a válópert. A válás azonban a legnagyobb titokban zajlott, egészen mostanáig. A Második felvonás című, válásról szóló színházi beszélgetésen a színész-műsorvezető most először mesélt arról, hogy mekkora fájdalom volt számára házassága szétesése. Nemcsak lelkileg, hanem fizikailag is, ugyanis a színész majdnem belehalt a válásába - írja a Bors
Egy párkapcsolat vége is gyász. Ugyanazokat a szavakat használjuk, mint a halál esetében, és azért vagyok biztos ebben, mert én ebbe a folyamatba tényleg majdnem belehaltam. Kaptam egy szívrohamot 2016-ban, de még pont eljutottam a kórházig. Ott kiderült, hogy egy nagyon erős aritmiás zavar lépett fel nálam, ami a felgyülemlett feszültség, a sok stressz velejárója volt- mondja a színész, aki hozzátette, hogy szerinte teste így reagált a kudarcra.

Az egész négy éve kezdődött, és sokáig próbálták megmenteni a házasságukat.

„Valószínűleg, amikor a tudatalattim megérezte, hogy ez nem jön össze, akkor adott egy nagyon erős válaszreakciót. Amikor azt érzed, hogy tényleg belepusztulsz a veszteségbe..."

Novák Péter-interjú a Királydombnál a Városligetben 2015. augusztus 14-énFotó: Szabó Gábor - Origo

 Több ok is elhangzott, hogy miért ment tönkre a házasságuk. Novák Péter szerint a legnagyobb probléma az volt, hogy Horváth Andrea otthagyta az izgalmas művészéletét, hogy főállású anya, háziasszony legyen.

"A lehető legrosszabb felállások egyike. Én felmentem a színpadra, önkifejeztem, megmutattam magam, hazaértem, jó fej apuka voltam, és utána beszippantottak a saját gondolataim. A volt feleségemnek pedig maradt egy szép virág torzsája, a rohadó vége, a fáradt, kedvetlen, mocskos."

A színész azt is hozzátette, hogy a nagy korkülönbség és az időhiány is a főproblémák közé tartozott.

Köztünk az általános megítélés szerint nagy korkülönbség volt, tizenöt év. Fene se tudja, hogy ez sok vagy kevés. Lehetett volna tizenöt évvel idősebb feleségem is, nem érdekelt volna, de az kétségtelen, hogy valakinek – aki belemászik a médiavalóságba, tévéműsorokat gyárt – kvázi az árnyékában lenni, óhatatlanul sok mindent vonz magával. És nekem nem volt a feleségemre napi, rohadék, igazi tíz percem, hogy mindent félretoltam volna. Tizenöt-tizenhat éven keresztül ez elforgácsolódott a mindennapokból, pedig elképesztően fontos, és hiányzott.

Mostanra viszont már túl vannak a válásukon, és barátokká váltak. Nem laknak messze egymástól, mindketten rugalmasan viszonyulnak a másikhoz és jókat beszélgetnek.

A pszichológus szerint a gyerekek képesek feldolgozni szüleik válását akkor, ha azt egy őszinte megbeszélés előzi meg.

„Lehetőleg ne a barátjával ossza meg az ember az ilyen jellegű problémáit, hanem forduljon szakemberhez. Az a leggyorsabb, legbiztonságosabb megoldás. Ott „ventillálhat", azaz ki tudja lélegezni a szomorúságát, ugyanis minden válás, szakítás olyan, mint egy tárgyvesztés, és a legtöbb ember úgy éli meg, hogy megszűnik a szerelem, a kapcsolat, és egyedül marad. Persze ez személyiségfüggő is. Van olyan, akinél a válás egészen komoly problémákat okozhat" - mondja Rusz Edit.

A pszichológus azt is hozzáteszi, hogy a felnőtteknek is nehéz feldolgozni a válást, a kudarcot, nemcsak a gyerekeknek, ezért is érdemes szakember segítségét kérniük.