A honvédelmi miniszter szerint új fejlődési pályára lépett a Magyar Honvédség

2019.05.19. 12:50

A Honvédelem napja alkalmából látványos haditechnikai és légi bemutatót rendez a hétvégén a Magyar Honvédség. Az egész napos programokon a látogatók megismerkedhetnek a honvédség több harcászati repülőgépével, helikopterével és a katonák munkájával is. A kétnapos rendezvényen szombaton Németh Szilárd államtitkár arról beszélt, hogy egy ütőképes hadsereget fejlesztenek Magyarországon egy rekordköltségvetésből. Vasárnap pedig a honvédelmi miniszter, Benkő Tibor szólalt fel. Elmondta, hogy a Magyar Honvédség új fejlődési pályára lép, és hogy arra törekednek, hogy a magyar katonák olyan eszközökkel rendelkezzenek, amelyek a 21. századi kihívásokra kellő mértékű választ tudnak adni. Egészen késő délutánig tartanak a programok.

A rendezvény egyik célja, hogy a honvédség együtt ünnepelhesse a honvédelem napját a társadalommal.

A honvédség egy nagy család. Azt szeretnénk, ha ez a család a jövőben még tovább bővülne

- mondta el a rendezvény második napján a honvédelmi miniszter, Benkő Tibor, aki hozzátette, hogy szerinte olyan katonákra van szükség, akik követik az 1848-as forradalom és szabadságharc hőseinek emlékét.

Emlékeztetett arra, hogy 1849. május 21-én a forradalom és szabadságharc "legékesebb" ütközetében a magyar katonák visszafoglalták Budát. Ennek emlékére május 21. a honvédelem napja.

Kiemelte: arra törekednek, hogy a magyar katonák olyan eszközökkel rendelkezzenek, amelyek a 21. századi kihívásokra kellő mértékű választ tudnak adni.

Azt szeretnénk, hogy az emberek valóban békében élhessenek. Napjainkban rendkívül gyorsan változik a biztonsági környezet a világban, Európában, Magyarország környezetében is

- hangsúlyozta Benkő Tibor, majd Julius Caesart idézve kijelentette: "ha békét akarsz, készülj a háborúra".

Ugyanakkor azt is elmondta, hogy a katonák nem akarnak háborút, a békét kívánják megőrizni. Minden felelősségteljesen gondolkodó vezetőnek kötelessége, hogy gondoskodjon hazája, országa, népe biztonságáról.

Hozzátette, hogy a Magyar Honvédség új fejlődési pályára lép.

Erről a fejlődésről beszélt Németh Szilárd is tegnap, a program első napján.

Németh SzilárdForrás: MTI/Illyés Tibor

Az államtitkár elmondta, hogy egy ütőképes hadsereget fejlesztenek az országnak, a Zrínyi 2026 program keretében, amelynek 2019-ben 513 milliárd forintos rekordköltségvetése van.

Hozzátette, hogy ebből a pénzből 150 milliárd forint jut fejlesztésre azért, hogy egy modern, a hazája iránt elkötelezett hadsereget építsünk fel, amely bármely más nemzet fegyveres erejével szemben felveszi a versenyt.

Az államtitkár beszélt arról is, hogy a modern technológia, a nemzeti emlékezet szerves részét képező katonai hagyományok, valamint a magyar katonák elszántsága és hazaszeretete a garancia arra, hogy Magyarország és az európai értékek a jövőben is biztonságban legyenek, ezért a kormány nem akarja, hogy egy idegen hatalom beavatkozzon Magyarország életébe.
Nem szeretnénk, hogy veszélybe kerüljön szabadságunk, vallásunk, identitásunk"- tette hozzá Németh Szilárd.

Az államtitkár kiemelte: a kormány tiltakozik az ellen, hogy mások akarják megfogalmazni a magyar állampolgárok helyett, hogy "milyen úton járjunk, kivel legyünk toleránsak, kit fogadjunk bizalmunkba, vagy kinek adjunk helyet a szülőföldünkön".

Aztán hozzátette, hogy a magyarok büszkék önmagukra, őseikre, hazájukra és büszkék a katonáikra is, azokra a honvédekre, akik a szabadságharcos elődökhöz hasonlóan elhivatottan, hűséggel szolgálják hazánkat itthon, vagy külföldi misszióban tartják fenn a törékeny békét.Németh Szilárd fontosnak nevezte a mostani rendezvényhez hasonló alkalmakat, amikor a honvédek és Magyarország polgárai személyesen is találkozhatnak egymással, és a fiatalok a bemutatókat látva kedvet kapnak a katonáskodáshoz.

"Nem titkolt célunk, hogy megnyerjük őket a honvédelem ügyének" - jelentette ki Németh Szilárd.

A parlamenti államtitkár elmondta, hogy a közelmúlt eredményeinek bemutatásával azt az utat szeretnék megismertetni, amely elvezet oda, hogy Magyarország 2026-ra a régió egyik legmeghatározóbb, legütőképesebb katonai erejévé váljon.

Honvédelmi nap a Budaörsi reptérenForrás: honvedelem.hu

Az államtitkár azt is elmondta, hogy már számos haditechnikai beszerzéssel büszkélkedhet a honvédség. Ezeket is bemutatták a kétnapos családi rendezvényen. A program mindkét nap ugyanaz. Délelőtt a különleges műveleti katonák bemutatójára került sor, aztán a különböző harcászati repülőgépek, helikopterek is bemutatót tartottak.

Az érdeklődök láthatták a H145M helikopter egyéni, dinamikus bemutatóját:

 Aztán az Mi-17 helikopter, majd egy ejtőernyős bemutató következett. 

Forrás: MTI/Mónus Márton

Sor került járőrkutyás, drónos és bombakereső kutyás bemutatóra robottal, és különleges Díszelgő Csoport bemutatójára is.

Délután 14.00 órától pedig könnyűzenei koncertek lesznek sztárfellépőkkel. A nap folyamán a folyamatos gyerekprogramok és a Magyar Honvédség logisztikai, szárazföldi és légi eszközeinek kiállítása várja a látogatókat.

Csak a szombati programra

közel 30 ezren látogattak ki a Budaörsi repülőtérre.

A kijelölt parkolók a 9 órai kapunyitást követően rövid időn belül megteltek.  

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK