Szili Katalin az EP-választásról: Minden magyar felelős minden magyarért

Szili Katalin
Léva, 2018. április 22. Szili Katalin miniszterelnöki megbízott beszédet mond a nagysallói csata 169. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen a felvidéki Léván (Levice) 2018. április 22-én. A megemlékezést a felvidéki magyarság legnagyobb kulturális-közéleti szervezete, a Csemadok helyi alapszervezete rendezte a lévai temetőben, az 1848-49-es szabadságharc győztes ütközete és az elesett katonák tiszteletére állított emlékművénél. MTI Fotó: Komka Péter
Vágólapra másolva!
Az európai választás az őshonos kisebbségek jövője szempontjából is fontos - jelentette ki Szili Katalin miniszterelnöki megbízott az MTI-nek Washingtonban, ahol szombaton részt vett a szokásos évi magyar pikniken és cserkészbálon.
Vágólapra másolva!

A miniszterelnöki megbízott két hónapon belül másodszor jár Washingtonban, amelynek magyar közösségét különösen a szívébe zárta. Szili Katalin kiemelte, olyan időszakban érkezett ismét az amerikai fővárosba, amikor az anyaországban és Európában európai parlamenti választásokra készülnek.

Az európai parlamenti választásról

"Itteni beszélgetéseim során azt érzékelem, hogy az itteni magyar közösség szintén készül erre a választásra, mert számára is fontos, hogyan alakul Európa sorsa a jövőben" - jegyezte meg. Lényegesnek nevezte, hogy az Egyesült Államokban élő magyarok is minél többen menjenek el voksolni, mégpedig arra az Európára, amelynek nemzetállamai szeretnék megőrizni történelmüket, kultúrájukat, hagyományaikat, és azt a keresztény identitást, amely Európának történelmileg is a sajátja. "Az amerikai magyarok tapasztalatból tudják, hogy mennyire különbözik a soknyelvű Európa az egyébként azonos nyelven beszélő és olvasztótégelyként ismert Amerikától" - mondta.

Mi nem Európai Egyesült Államokra készülünk

- hangsúlyozta Szili Katalin, kiemelve, hogy 2010 óta jelentős változás történt a magyar nemzetpolitikában. Mint fogalmazott, részben az állampolgársági törvény, részben az ehhez kapcsolódó választójog, valamint a Kárpát-medencei autonómiák iránti felelősségvállalás immár összeköti a magyarságot.

Léva, 2018. április 22. Szili Katalin miniszterelnöki megbízott beszédet mond a nagysallói csata 169. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen a felvidéki Léván (Levice) 2018. április 22-én. A megemlékezést a felvidéki magyarság legnagyobb kulturális-közéleti szervezete, a Csemadok helyi alapszervezete rendezte a lévai temetőben, az 1848-49-es szabadságharc győztes ütközete és az elesett katonák tiszteletére állított emlékművénél. MTI Fotó: Komka Péter Forrás: MTI/Komka Péter

"Nyugodtan mondhatjuk, hogy az egyetemes magyarság valóban nemzeti érzéssel vállalja fel magyarságát, és fontos számára a Kárpát-medence magyarságának sorsa és jövője is" - fogalmazott.
A miniszterelnöki megbízott kifejtette - és ezt a cserkészbálon elmondott beszédében is aláhúzta -, hogy az Egyesült Államokban május 25-én esedékes európai parlamenti választás nagymértékben befolyásolja majd Magyarország és a vele szomszédos államokban élő magyar közösségek sorsát.
"Ezért kérem honfitársaimat, szavazzanak annak szellemében, hogy - Szabó Dezső szavaival szólva - minden magyar felelős minden magyarért" - mondta. "Minden magyar számít" - tette hozzá.

Őshonos kisebbségek ügye

Szili Katalin hangsúlyozta: az Európai Unióban 60 milliós őshonos kisebbség él, amelynek része a felvidéki, a kárpátaljai, az erdélyi, a vajdasági, a drávaszögi, a muravidéki és a burgenlandi magyarság is. "Az őshonos kisebbségek ügyét csakis akkor lehet tematizálni, ha olyan képviselők kerülnek az Európai Parlamentbe, akik a nemzetek Európáját támogatják, és a keresztény Európa sokszínűségét jelentő őshonos kisebbségek sorsát kedvezően befolyásolják" - szögezte le. Kiállt amellett, hogy

csakis egy erős Európa képes stratégiai partnere lenni az Amerikai Egyesült Államoknak.

Ezzel kapcsolatban az MTI-nek utalt Angela Merkel német kancellár kijelentésére, miszerint Európának fel kell vállalnia a konfrontációt Amerikával, Kínával és Oroszországgal. "Politikusként én nagyon sajnálatosnak tartom, hogy e globális világban ma valaki Európát azzal kívánja új vágányra állítani, hogy egyben konfrontációt hirdet meg a többi meghatározó országgal. A mai világnak inkább az együttműködésről kell szólnia" - fogalmazta meg álláspontját a miniszterelnöki megbízott. "Én annak örülnék, ha a választások után Európa képes lenne újra meghatározni önmagát úgy, hogy odafigyel az őshonos közösségeire, a nemzeti kisebbségeire, ugyanakkor építi azt a sokszínű nemzetek Európáját, ahol mindenki megőrizheti a saját önazonosságát és azt a keresztény kultúrát, amely Európa sajátja" - szögezte le Szili Katalin az MTI-nek.