Századvég: Európa önjelölt vezetői megbuktak

Vágólapra másolva!
A Századvég Project28 kutatásában megvizsgálta Európa vezető politikusainak megítélését. Angela Merkel és Emmanuel Macron, bár közelítették a német-francia együttműködést, szövetségük és elhibázott politikai manővereik – például a migrációs válság kezelésében – veszélybe sodorták az egész kontinenst, valamint megágyaztak a nemzetek felett álló, Európai Egyesült Államok koncepciójának. Bár önmagukat Európa legfőbb vezetőinek és a világpolitika pozitív szereplőinek gondolják, az európai emberek már kevésbé vannak megelégedve teljesítményükkel – írta a Századvég.
Vágólapra másolva!

Emmanuel Macron 2017-es elnökválasztási kampánya során egyik legfőbb céljaként tűzte ki integrátori szerepét Európában, ez a terve azonban választási győzelmét követően nem sokkal meghiúsult, Merkelhez való látványos közeledése végképp letérítette erről az útról.

Macron Franciaországban rendkívül elutasított vezető, a válaszadók csupán 20 százaléka van róla kedvező véleménnyel, míg 61 százalékuk egyértelműen elutasítja.

Ennek okán egyidőben megpróbált inkább a külpolitika területén eredményeket felmutatni, ám ott sem járt sikerrel: egy év alatt 15 százalékot esett a népszerűsége az uniós államokban, s már csupán az EU polgárainak 24 százaléka van róla kedvező véleménnyel, míg 39 százalékuk kedvezőtlenül nyilatkozott róla. Ez az adat még alacsonyabb a visegrádi országokban, ahol a választók csupán 17 százaléka van róla kedvező véleménnyel, s ezzel szemben 43 százalékuk egyértelműen kedvezőtlenül nyilatkozott róla – olvasható a Századvég közleményében.

Forrás: Századvég

A 28 tagállam adatait vizsgálva Angela Merkel német kancellár népszerűsége 2017 óta 7 százalékponttal csökkent. A német vezető személyét tekintve 2019-ben is megosztottak voltak az európai polgárok: 37 százalékuk támogatta, illetve utasította el őt.

Merkel a V4-országokban a legnépszerűtlenebb, ami a 2015-ös migrációs válság során tanúsított, a közép-európai lakosság által erős kritikával illetett elhibázott migrációs politikájára vezethető vissza.

A magyarok, a csehek, a szlovákok és az olaszok mellett a görögök utasítják el a legnagyobb mértékben a német kancellárt, ami a görögökre ráerőltetett katasztrofális gazdasági következményekkel járó német megszorító politika hozományának tekinthető. Fontos megemlíteni, hogy a vizsgált országok kétharmadában jobban kedvelik Merkelt, mint saját hazájában.

Forrás: Századvég

A két európai vezető mellett a Századvég kutatása exkluzív módon kitért a magyar származású amerikai milliárdos spekuláns, Soros György megítélésére is. A véleménnyel rendelkező válaszadók körében

jelentős többségben vannak azok, akik negatív véleménnyel vannak Sorosról,

aki a nyílt társadalom víziójának az első számú képviselője a világpolitikában.

Forrás: Századvég