Szijjártó Péter: Debrecen a beruházási bajnok

SZIJJÁRTÓ Péter
Debrecen, 2019. május 21. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond az Aföldi Tej Kft. sajt- és porítóüzemének átadásán Debrecenben 2019. május 21-én. MTI/Balázs Attila
Vágólapra másolva!
Beruházási bajnoknak nevezte Debrecent a külgazdasági és külügyminiszter kedden az Aföldi Tej Kft. sajt- és porítóüzemének átadásán, a hajdú-bihari megyeszékhelyen.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt években a várost érintő 25 beruházást jelentettek be, amivel

8142 új munkahely jött létre Debrecenben és 544 milliárd forint értékű fejlesztés valósult meg.

Jelenleg is tíz további, a várost érintő beruházásról tárgyal a HIPA, a tárca fejlesztési ügynöksége - tette hozzá Szijjártó Péter.

Az Alföldi Tej Kft. debreceni üzemének 2017 óta tartó, összesen 15 milliárd forintos beruházásához, amellyel 181 új munkahelyet létesítettek,

a kormány 4,8 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást adott.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond az Aföldi Tej Kft. sajt- és porítóüzemének átadásán Debrecenben 2019. május 21-én Forrás: MTI/Balázs Attila

Debrecenben olyan modern, automatizált technológia bevezetésére került sor, amelynek nyomán az Alföldi Tej a rendkívül kemény versenyt is tudja állni a hazai és a nemzetközi piacokon is - mondta.
Hozzátette, hogy a fejlesztés eredményeként

8500 tonna trappista és gouda sajtot, illetve 7000 tonna porított terméket tudnak előállítani Közép-Európa legmodernebb porító üzemében.

Szijjártó Péter azt mondta, a kormány nagymértékű készpénztámogatását az is indokolja, hogy az Alföld Tej a mai napig az egyetlen olyan tejtermelő csoport, amelynek a tulajdonosai 100 százalékban magyar tejtermelők, és az egyetlen olyan vállalat, amely

100 százalékban magyar tejtermelők által előállított tejet használ fel.


Debrecen a magyar tejipar egyik központja - hangoztatta.

Szijjártó Péter szerint a debreceni beruházás annak is bizonyítéka, hogy Magyarország az új világgazdasági korszak nyertesei közé tartozik: a magyar vállalatok olyan területeken is tudják állni a versenyt, ahol egyre szigorúbb, egyre kifinomultabb elvárásoknak és előírásoknak kell megfelelni.

Tavaly majdnem 400 ezer tonna magyar tejet adtak el nemzetközi piacokon Forrás: MTI/Balázs Attila

Hozzátette, hogy az áfacsökkentés is szerepet játszott abban, hogy a komoly kihívásokat jelentő uniós tejkvóta 2015-ös megszüntetése után a magyar tejtermelők magukra találtak, és

az első negyedében pedig a tejipar 8 százalékos növekedést tudott felmutatni.

Ma már ebben az iparágban 7000 magyar ember dolgozik

és versenyképességünket bizonyítja, hogy tavaly majdnem 400 ezer tonna magyar tejet adtak el nemzetközi piacokon - mondta Szijjártó Péter Debrecenben.

Papp László, Debrecen polgármestere kiemelkedő eseménynek nevezte a beruházást a város gazdaságfejlesztésében, mert néhány évvel ezelőtt csaknem megszűnt a tejipar Debrecenben.

A város, a cég tejtermelő tulajdonosai azonban összefogtak, és ma már ismét meghatározó része a tejüzem a város élelmiszeriparának.

Az önkormányzat 120 millió forint támogatást nyújtott a 181 új munkahelyet jelentő beruházáshoz - tette hozzá.

Kósa Lajos országgyűlési képviselő, Rózsás Mónika, az Alföldi Tej Kft. ügyvezető igazgatója és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a társaság sajt- és porítóüzemének átadásán Forrás: MTI/Balázs Attila

Kósa Lajos országgyűlési képviselő szerint a piacszabályozással összefüggő törvényalkotással kell segíteni a magyar gazdaság versenyképességét.

Rózsás Mónika, az Alföldi Tej Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a sajtgyártó üzemükben

250 ezer liter tej felhasználásával gyártanak Trappista sajtot,

porítóüzemükben pedig a sajtgyártás melléktermékét használják fel. A gouda sajttal külföldi piacokon is megjelentek, jelenleg japán és kínai partnerekkel is tárgyalnak az értékestésről - tette hozzá az igazgató.