A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Főügyészség vádat emelt egy 65 éves férfi ellen előre kitervelten, különös kegyetlenséggel, több ember sérelmére, részben tizennegyedik életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett gyilkossági kísérlet, magánlaksértés és rongálás miatt.

A 65 éves férfi Mezőcsáton élt. Évek óta szerelmes volt egy ott lakó, férjezett nőbe, akivel szexuális kapcsolatba is került. A viszonyuk 8 évig tartott. 2017 áprilisának végén úgy döntöttek, összeköltöznek. A férfi megszöktette az asszonyt a férjétől. Emődre költöztek, ahová a nő magával vitte 3 éves kisfiát is.

A kapcsolatuk viszont hamar megromlott.

2017 június elején már az asszony azzal hívta fel Mezőcsáton élő lányát, hogy szeretne hazamenni.

Aznap délután a nő lánya két férfi rokonukkal együtt megjelent abban a kocsmában, ahol a férfi és a nő ivott. Azért mentek, hogy a nőt hazavigyék. A férfinek ez nagyon nem tetszett, ahogy az sem, hogy a nő elvitte a bodzaszedésért kapott 25 ezer forintját, ezért távozáskor utánuk kiabálta:

meg fogtok halni, rátok fogom gyújtani a házat!"

A férfi nem nyugodott bele, hogy az nő elhagyta, ezért tárcsázta mezőcsáti házuk számát. Halálosan megfenyegette szereleme rokonait. Azt mondta nekik,

hogy belocsolja a házukat benzinnel, levágja a fejüket. Amikor alszanak, akkor fogja őket megölni.

Mivel tudták, hogy a férfi tudja, hol laknak, komolyan vették a fenyegetést. A ház teraszára bekészítettek tetőléceket és hat vödör vizet. Aznap este otthon volt a házaspár, de felnőtt korú gyermekeik, kiskorú gyermekeik és az unokák is, összesen tizenheten várták, hogy mi fog történni. Mindannyian a konyhában beszélgettek, alkoholt ittak, és várták, hogy a férfi beváltja-e a fenyegetőzéseit.

Éjszaka volt már, amikor a férfi megérkezett Mezőcsátra. A szomszéd utcában állította le az autóját. Még megivott 1 liter pálinkát, majd magához vett egy pet-palackot, amibe korábban benzint töltött és egy textildarabot tömött kanócnak.

Éjfél körül kiszállt az autóból a palackkal, és egy 49 cm pengehosszúságú macsétával a kezében. 

Bement a ház udvarára. Kivágta a házaspár hálószobáján lévő szúnyoghálót,

betörte az ablaküveget, és égő kanóccal bedobta a benzines palackot a szobába.

Felcsaptak a lángok, hamar elektromos rövidzárlat keletkezett. Ekkor a házaspár a franciaágyon ült, a 3 éves kisfiút már korábban kimenették a szobából.

Amikor a nő észrevette a férfit, kiabálni kezdett. A rokonok berohantak a szobába és eloltották a tüzet. Eközben a házaspár egyik fia kiment az udvarra, ahol a férfi rátámadt a macsétával.

Megvágta a bal alkarját, de a hasán és a hónalján is megszúrta.

A férfi védekezésül egy tetőlecet vett magához, és ahol érte, ütötte-verte a támadóját, miközben segítségért kiabált a testvérének.

Ő rá is rátámadt a macsétás, amikor kiszaladt.

Ez a testvér is felkapott egy tetőlecet és azzal ütötte a férfit, aki ekkor már szeretett volna elmenekülni, de a két férfi tovább ütötte-verte.

A részeg támadó végül a közeli útkereszteződésben, az autója közelében esett össze. Rendőrök találtak rá.

A nő fiai kisebb sérülésekkel megúszták, a támadónak viszont eltörött az orra, és betört az arccsontja. Emellett, a szakértők felmérése alapján, a lakásban 194 254 Ft rongálási kár keletkezett.

Az ügyészség a letartóztatásban lévő vádlottal szemben fegyházbüntetést és közügyektől eltiltást indítványozott.