Drámai képek Békéscsabáról, kiégett a híres István malom, a városi jelkép

Békéscsaba, 2019. május 21. Ég az egykori István Gőzmalom épülete Békéscsabán 2019. május 21-én. MTI/Lehoczky Péter
Vágólapra másolva!
Kigyulladt az István malom Békéscsabán, a Gőzmalom téren. Az épület óriási lángokkal égett, a tűzoltók jelenleg is a helyszínen vannak, oltják a tüzet. 
Vágólapra másolva!

A tűz akkora lángokkal égett, hogy összesen hét településről riasztották oda a tűzoltókat – írja a Beol.hu.

A helyszínre a békéscsabai, a gyulai, a mezőberényi, a mezőkovácsházi, a szarvasi, a szeghalmi és az orosházi hivatásos tűzoltókat riasztották. Az egységek a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett oltják a lángokat.

Úgy tudjuk, csődület alakult ki a környéken, az emberek siratják az ikonikus épületet, általános a döbbenet a városban. A malom mögött van a Békés Megyei Központi Kórház békéscsabai tagkórháza is, a tűz közvetlen közelében gyakorlatilag. Keressük a katasztrófavédelmet és a kórházat, szükség van-e teljes vagy részleges kiürítésre.

Beszéltünk egy kórházi dolgozóval, aki elmondta, hogy

a szél a kórház felé viszi a füstöt, de a kórház udvarában áll egy tűzoltóautó. Egyelőre nem értesítették őket arról, hogy kiürítenék a kórházat.

Az MTI információi szerint egy gyalogos vette észre a tüzet, ő hívta a tűzoltókat. A katasztrófavédelmi mobil labor egészségre káros gázkoncentrációt nem mért, a tűz átterjedt az épület mind a hat szintjére. Sérültekről egyelőre nincs információ.

A Behir korábban azt írta, hogy a tűz átterjedt a kórház egyik épületére is, de később ezt javították arra, hogy más épületekre terjedt át a tűz.

Este fél 7-re összeomlott a tetőszerkezet, a több mint százéves, több éve üresen álló ipari műemlékhez ötös, kiemelt fokozatban riasztották a tűzoltókat. A helyszínre 15 tűzoltóautó vonult ki, összesen 67 tűzoltó oltja a tüzet.

A malomban jelenleg utómunkálatok folynak, vagyis még pár helyen előfordulhat tűz. Illetve visszahűtik az épületet és megakadályozzák, hogy újra lángra kapjon.

Az épülettől 30 méterre van a malomnak az kiszolgáló épülete, ennek a tetőszerkezete is kigyulladt.

A környéket a rendőrség teljesen lezárta. A katasztrófavédelem helyi szóvivője az Origónak elmondta, hogy a kórházat egy védő sugárral óvták a tűzoltók, az épület elzárkóztatás alatt van, vagyis senki nem jöhet ki a kórházból. Közben különböző fórumokon arról írtak a kommentelők, hogy az emberek elhagyják a kórházat.

A malom melletti melléképületben is már csak utómunkálatok folynak.

A katasztrófavédelem helyi szóvivője az Origónak 20:45-kor elmondta, hogy a tűzoltók körülhatárolták a területet. Még dolgoznak azon, hogy biztonságossá tegyék a helyszínt és ne gyulladhasson ki újra az István malom, ez valószínűleg hosszú órákig fog tartani.

A város jelképe

1853-ban építette Pain Antal hamburgi gépész Csabán az első gőzmalmot, amiben kilenc molnár óránként négy köböl búzát őrölt lisztté. Az akkor még csak kétemeletes malomépület 1860-ban Epstein Lipót és családja tulajdonába került, majd Deutsch Bernát pesti kereskedő vette bérbe. 1872-ben Epstein özvegyétől Rosenthal Márton gyulai szappanosmester vette meg, aki lerobbantotta az eredeti épületet, és egy újat épített. Fiai: Adolf és Ignác emelték a hazai malomipar legmodernebb üzemévé, országosan a legjobb hírű malomként tartották számon. 1915-ben egy lisztrobbanás következtében kigyulladt, súlyos károkat szenvedett az épület. Újjáépítésekor ötemeletes lisztraktárral és gabonasilóval bővült. A világháború után államosították, bővítették és fejlesztették, ekkor vette fel az István malom nevet. Fennállásának századik évfordulóján elérte addigi legnagyobb termelését: az évi 6 ezer vagont. A malom 1961-ben tért át a villamos meghajtásra. A privatizáció után, 2005-ben a malomban leállt a termelés, jelenleg – a szomszédos lisztraktárral együtt – 150 éves működés után üresen áll. A helyi védelem alatt álló épület a csabai városkép egyik legjellegzetesebb eleme. (forrás)