Gőzerővel zajlik a debreceni BMW-gyár területének előkészítése

SZIJJÁRTÓ Péter
Budapest, 2019. április 16. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszél a Pepco beruházásbejelentő sajtótájékoztatóján a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2019. április 16-án. A Pepco csaknem 27,2 milliárd forintos logisztikai beruházást telepít Magyarországra, hogy a régió valamennyi országát kiszolgálhassa a Pest megyei Gyálról. A kormány 1,9 milliárd forinttal támogatja a beruházást. MTI/Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
Ha valaki kimegy a BMW-gyár leendő területére, saját szemével győződhet meg arról, hogy gőzerővel zajlik az előkészítés, minden az eredeti ütemterv, a BMW-vel kötött megállapodás szerint halad - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden a Debrecen TV tudósítójának, amikor meglátogatta a gyár leendő helyszínét.
Vágólapra másolva!

A BMW nyilatkozata egyértelmű volt, önmagáért beszél az építkezés előkészítése is.
Ahogyan arról megállapodás született, Debrecen mind a 400 hektárnyi területet megvásárolta, jelenleg az előkészítési munkák zajlanak - tette hozzá a politikus.

Szijjártó Péter elmondta, hogy

amikor a gyár leendő területére látogatott, 270 gép dolgozott ott. Minden nap 300 teherautónyi sódert visznek oda,

az építés előkészítésében részt vevő vállalatnak naponta 20 millió forintos gázolajszámlája keletkezik, akkora a mozgás a területen.

Magyarországon még soha nem végeztek egybefüggően ekkora területen talajmunkát,

illetve építkezést előkészítő munkát - hangsúlyozta.

Munkagépek a Debrecen mellett épülő BMW-gyár építési területének előkészítésén 2019. május 21-én. Forrás: MTI/KKM/Kkm/Kovács Márton

Kitért arra is, hogy közmű és infrastruktúra építéséhez szükséges valamennyi tervezési közbeszerzési eljárás lezárult. Jelenleg az engedélyezési folyamatok zajlanak, és egy-két közüzemi, közművi előkészítés vonatkozásában már a tervezés is megindult.

A nemzetközi iskola szeptembertől megkezdi működését,

emellett, kifejezetten a BMW kérésére egy bajor sztenderdnek megfelelő működésű német iskolának az előkészítését is megkezdték - mondta.

Soha nem szabad felülni semmiféle híresztelésnek, az embernek saját szemével kell meggyőződnie arról, hogy valójában mi a helyzet - reagált a miniszter a BMW debreceni beruházásának szüneteléséről felröppent hírekre.

A debreceni BMW-gyárban több mint ezer új munkahelyet teremtenek majd - nyilatkozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Az egymilliárd eurót meghaladó beruházásból felépülő, 560 focipályának megfelelő területen megvalósuló leendő debreceni BMW-gyárban

évente 150 ezer gépkocsit gyártanak majd, és több mint ezer új munkahelyet teremtenek.

A magyar kormány több mint 12,3 milliárd forinttal támogatja a beruházást. Debrecen a támogatásról szóló megállapodás tavaly októberi aláírásakor kötelezettséget vállalt arra, hogy elvégzi az ipari terület beruházási célnak megfelelő kialakítását, és egy év múlva beruházásra alkalmas állapotban átadja a befektetőnek.