Ujhelyi elnökösködése alatt Seychelle-szigeteki offshore cégen keresztül csalták az adót a sportegyesületnél

Vágólapra másolva!
Összesen 876 ezer eurót (akkori értékén körülbelül 220 millió forintot) fizetett ki a szegedi kézilabdaklub 2008-ban és 2009-ben tizenegy délszláv és román játékosnak a magyar adóhatóságot teljesen megkerülve, három hazai és egy Seychelle-szigeteki offshore céget felhasználva, miközben az ügylet adócsaló résztvevői is szépen kerestek. Az ügy azért is pikáns, mert a Pick Szeged társadalmi elnöke akkoriban Ujhelyi István, az MSZP jelenlegi európai parlamenti képviselője, a szocialisták kampányfőnöke volt. Az ügyletben részt vevő cégeket a következő években felszámolták, ahogyan az akkori tulajdonos, az MSZP-s kötődésű Szeviép Zrt.-t is, amely – mint közismert – 443 alvállalkozót tett tönkre, összesen tízmilliárd forintnál is több adósságot halmozva fel. A PestiSrácok.hu oknyomozó riportjából kiderül, hogy az első ránézésre is színlelt szerződéskötések és az adóelkerülés éveiben a Botka László vezette szegedi önkormányzat 118 millió forint közpénzzel támogatta a kézilabdaklubot.
Vágólapra másolva!

Ujhelyi István, az MSZP EP-képviselője, aki vasárnap pártja listájának második helyéről kéri a választók voksait, és

minden erejével igyekszik lejáratni Magyarországot és annak kormányát a nemzetközi közvélemény előtt.

Kampányának egyik hívószava a korrupcióellenes küzdelem, ami eleve rendkívül viccesen hangzik a korrupció és a nepotizmus szinonimáinak számító szocialistáktól.

Ujhelyi István akkori sportállamtitkár, a Pick Szeged társadalmi elnöke és Nagy László, a kézilabda-válogatott csapatkapitánya a tatai edzőtáborban 2007-ben Forrás: MTI, Beliczay László

Úgy tűnik, önmagával és pártjával szemben persze nem állít ilyen szigorú mércét, hiszen szegedi politikusként és a Gyurcsány-kormány sportügyi és fejlesztési államtitkáraként

Ujhelyi alaposan belekeveredett a Szeviép-botrányba.

Egyes szereplők egyenesen Baranyi Sándor és Pistrui László, a szocialisták kedvenc építőipari kivitelezőinek „üzlettársaként” (helyesebben bűntársaként) emlegetik Ujhelyit, akiről annyi kétséget kizáróan kijelenthető, hogy igen közeli kapcsolatban állt a Szeviép-vezérekkel.

Botka támogatásával csalták el az adófizetők pénzét

Aligha lehet tehát véletlen, hogy a Pick Szeged kézilabdaklub társadalmi elnöki posztjára rögtön Ujhelyi Istvánt kérték fel, amikor 2005-ben a Szeviép Zrt. lett a klub meghatározó tulajdonosa. (A nyilvánosság előtt a tulajdonost akkoriban az aranyéletet élő Pistrui László jelenítette meg.)

Pistrui László luxusutazásai egyikén, Dubaiban Forrás: PestiSrácok.hu

A PestiSrácok most olyan adatok, iratok és információk birtokába jutott, amelyekből az derül ki, hogy

Miközben a Szeviép nemcsak tulajdonosként, de főszponzorként is feltűnt, valójában ezeket a szponzor- és reklámpénzeket a lehető legarcátlanabb trükkökkel szivattyúzták ki (illetve vissza) a klubból.

Fontos adalék, hogy miközben a szeviépesek 2005-től a 2010-es bukásig a sajátjukként kezelték a klub vagyonát és kasszáját, abban bőven volt az adófizetők pénzéből is, hiszen

Botka László, Szeged polgármestere 2008-ban 53, 2009-ben pedig 65 millió forintos önkormányzati támogatással segítette a Pick Szegedet,

amely emellett a városi sportingatlanokat és a teljes infrastruktúrát ingyen használhatta.

Szövevényes szerződések láncolata

Az oknyomozó riport szerint nemcsak a klubnak adott Szeviép-pénzek és városi támogatások visszacsorgatására, hanem

külföldi játékosok adómentes kifizetésére is egészen pikáns rendszert agyaltak ki a Pick Szeged vezetői.

Forrás: Pestisrácok

2008. július elején ugyanis szerződések egész láncolatát kötötték meg két nap leforgása alatt, csakhogy

a Gyurcsány-kormány tevékenysége miatt amúgy is a csőd szélén táncoló magyar államot megfosszák az adóbevételeitől.

2008. július 2-án a Vareco International Inc. (Ansuya Estate, Suite 9. Revolution Avenue, Victoria, Mahé, Seychelle-szigetek alatti offshore cég) értékesítette tizenegy délszláv és román kézilabda-játékos, név szerint Danijel Andjelkovic, Vladimir Bankovic, Ghionea Valentin Marian, Dragan Marianac, Petar Nenadic, Vladimir Osmajic, Petrea Adrian, Nenad Puljezevic, Stamate Iulian és az akkori vezetőedző, Vladan Matic reklámjogát (ezek szerint a Pick Szeged korábban az értékes reklámjogok nélkül igazolta le őket) a Székesfehérvári székhelyű A-System Kft.-nek, amely nevében Nagy József volt az aláíró.

Ujhelyi István, a Pick Szeged (Santé Kézilabda Kft.) társadalmi elnöke és Vladan Matic vezetőedző a Délmagyarország korabeli fotóján Forrás: Pestisrácok

Az A-System 2009. július 30-ig vállalata, hogy

havonta 66 ezer eurót, egy év alatt összesen 792 ezer eurót fizet ki a játékosok jogai után.

Az ügylet tisztességtelenségét jól jelzi, hogy nem sokkal a szerződés megkötése után, 2008 októberében elrendelte a bíróság az A-System felszámolását,

2009 márciusában pedig már 222,6 millió forint adótartozással (!) került fel a cég az adóhatóság nyilvános listájára.

Valószínűleg ezt a tartozást hizlalta a játékosok jogai után járó áfa visszaigénylése is, mert azt az A-System még kiszámlázta, de a Varecónál már nem tűnik fel a tétel.

Egy nappal később, 2008. július 3-án (megszólalásig hasonló szöveggel és formázással) még két szerződés köttetett.

Az adócsaló A-System Kft. ugyanis rögtön „továbbadta” ugyanannak a 11 játékosnak a marketingjogait a Sport és Futball Invest Kft.-nek. Persze később ezt a céget is bedöntötték, a felszámolás 2012 februárjában vette kezdetét.

Itt már picit nagyobb nettó összeg, 852 ezer euró + ÁFA (!) szerepel,

mert nyilván mindenkinek megvolt a maga haszna a pénzmosásban.

Információink szerint ugyanazon a napon, ugyanilyen tartalommal szerződött egymással a Sport és Futball Invest Kft., illetve a Santé Kézilabda Kft., azaz a Pick Szeged sportklub.

E szerződésben már kicsit bonyolultabb a reklámjogok kiszámítása, de a végeredmény ugyanaz.

Eszerint a parádés fogalmi zavarral elnevezett Sport és Futball Invest Kft. 396 ezer euróért egy évre visszaadja a szegedi klubnak a 11 játékos marketingjogát, és ezen felül

jogot szerez (!) a kézilabdaklub következő egy évben várható, de azért előre lefixált mértékű reklámbevételének harminc százalékára, 120 millió forintra, amit 250 forintos fix átváltási árfolyamon euróban kell megfizetni.

Így jön ki, hogy a Szeged városa által is bőkezűen támogatott kézilabdaklub összesen 876 ezer euró + áfa díjat fizet a nagyszerű lehetőségért, hogy visszakapja a játékosai reklámjogait.

Miközben tehát az adóhatóságot kikerülik, minden szereplő zsebre teszi a magáét, s felszívódik az ügylet áfája is.

Amint az már köztudott, 2010-ben utolérte a Pick Szeged mögött álló Santé Kézilabda Kft.-t a végzet.

Pistrui László Szeviép-tulajdonos és vezérigazgató hangos botrányok és pénzügyi káosz közepette táncolt ki mögüle, s megkezdődött a klub felszámolásba torkolló végelszámolási eljárása, a csapat pedig új tulajdonossal új életet kezdve igyekszik kiheverni az Ujhelyi-Pistrui korszakot.

A PestiSrácok.hu információi szerint

csak itt a Szeviépet a másik vezér, Baranyi Sándor képviselte, a közreműködők pedig a hasonlóan felszámolt McSport Reklám Kft. és Dlusztus Imre, Botka László házi újságírója, a Délmagyarország akkori főszerkesztője voltak, de ez már egy másik történet...