Századvég: A magyarok elsöprő többsége változást szeretne az Európai Unióban

Európai Parlament
STRASBOURG, FRANCE - JANUARY 17 : General view of the plenary session of the European Parliament marking the election of its new President in Strasbourg, France, on January 17, 2017. Mustafa Yalcin / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
A magyarok döntő része elégedetlen Brüsszel migrációs válságkezelésével és ezért változást akar az Európai Unióban. A pártpreferencia adatok alapján magabiztos Fidesz-KDNP győzelem várható a vasárnapi európai parlamenti választásokon - hívja fel rá a figyelmet a Századvég Alapítvány legújabb közvélemény-kutatásában.
Vágólapra másolva!

Az európai parlamenti választási kampány végéhez közeledve egyre inkább fokozódik az Európai Unió jövője, illetve annak működése iránti választói érdeklődés, így a Századvég Alapítvány megvizsgálta az Unióval kapcsolatos lakossági attitűdöket.

A válaszadók 81 százaléka szerint változásokra lenne szükség az Európai Unió működésében,

tehát a jelenlegi brüsszeli elit tevékenységéről igen lesújtó a magyarok véleménye.

Ezzel szorosan összefüggő kérdés, hogy a magyar választók rendkívül elégedetlenek azzal, ahogy Brüsszel az elmúlt években a legmeghatározóbb európai kérdésben, a migrációs krízis kezelésében eljárt:

70 százalékuk szerint a jelenlegi uniós vezetés rosszul kezeli a tömeges illegális bevándorlás problémáját,

és pusztán 26 százalékuk elégedett az Unióval e téren.

A felmérés kitért a magyarországi pártok támogatottságára is az európai parlamenti választások kapcsán.

A Századvég elemzésében azon csoport pártpreferenciáit közölte, akik a vasárnapi európai parlamenti választásokon részvételüket biztosra ígérték.

Itt a kormánypártok előnye stabil, a részvételüket biztosra ígérők 51 százaléka voksolna jelenleg a Fidesz-KDNP-re.

Az MSZP-Párbeszéd 7, a Jobbik 9 százalékon áll, a DK pedig 11 százalékon.

Az adatok alapján tehát a hagyományos, országgyűlési választásokra vonatkozó párttámogatottsági adatokhoz képest az MSZP és a Jobbik pozíciója gyengébb az európai parlamenti választások vonatkozásában, míg a DK sikeresen nyeri meg magának a leszakadó szocialista szavazókat. A Momentum Mozgalom 6 százalékon áll, az LMP-re és a Mi Hazánk Mozgalomra az európai parlamenti választásokon részvételüket biztosra ígérők 3-3 százaléka szavazna.

Más pártokat szintén 3 százalék választana, továbbá jelenleg 7 százalék azok aránya, akik egyelőre bizonytalanok és várhatólag az utolsó napokban döntenek majd arról, hogy kire voksolnak vasárnap.