Könnyes szemmel nézték a helyiek, ahogy leég a békéscsabai István-malom

Békéscsaba István malom tűz
Vágólapra másolva!
Kedd este kigyulladt Békéscsaba jelképe, az István-malom. A tüzet egy gyalogos vette észre, ő hívta a tűzoltókat. A szakemberek minden igyekezetr ellenére a tűz átterjedt az épület mind a hat szintjére, este fél 7-re pedig a tetőszerkezet is leomlott. A tűz később átterjedt a malom egyik melléképületére is, és a közeli kórházat is fenyegette. Több ezer helyi a helyszínen nézte és sírta végig, ahogy szeretett épületük hamuvá ég. Sokak életében jelentős szerepet játszott, a felmenőik dolgoztak is benne, most pedig a családjukkal jártak ki rendszeren a festői környezetben lévő malomhoz. Még ma is többen sírva nézték, ahogy a tűzoltók az utómunkálatokat végzik.
Vágólapra másolva!

A belvárosában az autósok lelassítanak, a biciklisek leszállnak bicikliről, a gyalogosok megállnak, mindenki hihetetlenkedve nézi, mi történt Békéscsaba jelképével, a kedd este kiégett István-malommal.

Az épület teteje teljesen eltűnt, az ablakok kitörtek, a falakat bekormolták a kicsapódó lángok.

Még szerda kora délután is tűzoltóautók vették körbe a malmot, az út szélén álló vízcsapokból tömlők tekeregtek az épület felé, a környéket teljesen lezárták a rendőrök. Az ablakokon keresztül még mindig látszott, hogy füst gomolyog odabent.

Fotó: Mudra László - Origo

A hídon egy asszony a biciklijének támasztva meredt az épületre, nem akarta elhinni, hogy pont a város egyik legrégebbi, jelképpé vált épületét érte ilyen katasztrófa.

„Miért nem tudott akkor esni az eső, hogy ne legyen ekkora baj? Előző nap esett, akkor pont miért nem?” – bosszankodott az asszony, aki az interneten látta meg először, hogy ég az István-malom.

– mondta az asszony, aki nem tudta visszatartani a könnyeit.

Fotó: Mudra László - Origo

Nem sokkal később megjött a várva-várt eső, egy nagy zivatar áztatta el a várost és vele együtt az István-malmot is, ami után

a környéken nagyon erősen lehetett érezni az égett szagot. A környező utcákban még látható a földön a széthullott pernye.

Egy helyi nő az Origónak elmondta, hogy kedd este több ezren jöttek ki a malomhoz, nem akarták elhinni, hogy ez valóban megtörtént. Az épület minden egyes csabai ember életének a részévé vált, és most végig kellett nézniük, ahogy porrá ég.

„Sokat járunk ide a gyerekkel, bárhova megyek, mindig erre jövök, és látom a malmot, felfoghatatlan, hogy ez történt. Minden tiszteletem a tűzoltóké, óriási volt a feladatuk.

Oltás közben szóláncban kérték, hogy ha van itt még olyan, aki tűzoltó, akkor az segítsen, akkora volt a tűz.

Aki észrevette a tüzet, azt mondta, hogy először csak füstöt látott, azután pedig valósággal kirobbant a tűz az ablakokon – mondta a nő, aki hallani sem akar arról, hogy esetleg lebontják az épületet.

Fotó: Mudra László - Origo

A tűzoltók még mindig azon dolgoznak, hogy az épület biztonságos legyen, vannak, akik belül dolgoznak, mások egy emelő darun állva verik le a vakolatot az ablakok körül. Közben csoportosan, felváltva járnak ki az egyik közeli étterembe enni.

Az arcukon meglátszik az egy napja tartó küzdelem, hogy meg tudják menteni az épületet.

Egy idős férfi az étterem teteje alá húzódott be az eső elől, onnan figyelte a még mindig füstölő István-malmot. Elmondása szerint az épületben mindenki gyönyörködött, aki Békéscsabára látogatott, ők is mindig kihozták ide a másik városban vagy éppen külföldön élő rokonaikat. Neki több szép, személyes emléke is van.

Fotó: Mudra László - Origo

– emlékezett vissza a férfi, akit még általános iskolásként körül is vezettek odabent. Emlékei szerint gyönyörű volt belül.

Jól mutatja, mennyire fontos jelképe az István-malom a békéscsabaiaknak, hogy az épület elé letettek egy papírt két virágcsokorral letakarva. A papíron a következő üzenet áll:

„Életem része voltál, sajnálom.”

Fotó: Mudra László - Origo

A helyszínen sajtótájékoztatót tartott az István Malom kft. ügyvezetője, Hégely Sándor.

A sarkon kellett végignéznem, ahogy porrá ég az álmom. A szerelmem ez az épület – mondta az épület tulajdonosa, aki éppen egy megbeszélésről jött, ahol statikusokkal és építészekkel egyeztetett arról, hogyan lehetne megmenteni és felújítani az épületet.

– mondta a sajtótájékoztató végén a könnyeivel küszködve Hégely Sándor.

Fotó: Mudra László - Origo

Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy mi okozta a tüzet, csak találgatni lehet. A békéscsabai emberek szívből remélik, hogy minél hamarabb sikerül helyreállítani a leégett István-malmot.