Látszólag stabilak az István-malom falai, de egyelőre senki sem léphet be

2019.05.22. 17:31

Később kezdődhet meg a kárfelmérés a leégett békéscsabai István-malomban, egyelőre senki, még a tűzoltók sem léphetnek be az épületbe. Ezt mondta a megyeszékhely polgármestere szerdán sajtótájékoztatón.

A független Szarvas Péter arról beszélt, leghamarabb csütörtökön kezdődhet meg a hatósági tűzvizsgálati eljárás, és ezzel párhuzamosan az úgynevezett állékonysági, statikai vizsgálat.

A szerda délelőtti külső szemlélés alapján a falak stabilnak tűnnek,

de végleges álláspontot csak a szakemberek vizsgálata alapján lehet kialakítani – jelezte Szarvas Péter, aki e két vizsgálat megállapításainak függvényében kívánja összehívni a békéscsabai képviselők rendkívüli közgyűlését.

Lezárták a békéscsabai István-malom környékét a keddi tűzvész utánFotó: Mudra László - Origo

A polgármester elmondta azt is, hogy a malomépület magánszemélyek tulajdonában áll, akikkel már egyeztetett.

A malom környezetének egy részét le kell zárni a közúti forgalom elől, s ehhez az egyik tulajdonos fel is ajánlotta a segítségét

– közölte a polgármester.

A malom épülete helyi védelem alatt áll, vagyis a békéscsabai képviselő-testületnek megfelelő kompetenciája van az ingatlan további sorsát illetően – mondta Szarvas Péter.

Az egykori István-malom Békéscsaba belvárosában álló épülete kedden égett le. A lángokat, amelyek átterjedtek egy kisebb melléképületre is, késő estére sikerült megfékezniük a tűzoltóknak.