Száz új munkahelyet teremt egy indiai vállalat Túrkevén

2019.05.22. 19:13

Szerdán Túrkevén avatták fel az indiai tulajdonú Samvardhana Motherson Group (SMG) autóipari beszállító cégcsoport új üzemét. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is részt vett az eseményen, aki elmondta, hogy az ötmilliárd forintos beruházáshoz a magyar kormány 1 milliárd 480 millió forint vissza nem térítendő támogatást adott.

A cégcsoporthoz tartozó SMR (Samvardhana Motherson Reflectec) vállalat 2016 októberben átadott túrkevei gyáregységének szomszédságában a MATE (Motherson Automotive Technologies and Engineering) újabb 12 ezer négyzetméteres gyártócsarnokot létesített, erősítve a cégcsoport magyarországi jelenlétét. A miniszter hangsúlyozta, hogy a Samvardhana-csoport a világ 41 országában 270 érdekeltséggel rendelkezik.

A vállalatcsoport az eddigi kedvező magyarországi tapasztalatok alapján döntött úgy, hogy a lökhárítókat gyártó üzem legjobb helye Magyarországon lesz. Szijjártó kiemelte, hogy a világ egyik legnagyobb autóipari beszállító vállalata újra Magyarországot tekintette az ideális befektetési helyszínnek.

A miniszter szólt arról is hogy a Samvardhana-csoport Magyarországon már több mint 3500 embert alkalmaz, 105 ezer négyzetméternyi gyártási területtel rendelkezik. Beszállít többek közt a Porschénak, az Audinak, a Volkswagennek, a Suzukinak, a Hondának, a Mercedesnek, a Peugeot-nak. Ahogy fogalmazott, a Samvardhana-csoport magyarországi beruházásai hozzájárultak ahhoz, hogy ma Magyarország az európai autóipar egyik fellegvára. Emlékeztetett: Magyarország mellett döntött a BMW, ide hozta az elektromos motorok szériagyártását az Audi, a Jaguar Land Rover pedig egy mérnöki fejlesztő központ létrehozásáról döntött.
Szijjártó szerint ezek a beruházások nem jöttek volna létre, ha nem lenne egy stabil, kiterjedt és egyre bővülő beszállítói hálózata az autóiparnak Magyarországon. 

Vivek Chaand Sehgal, az indiai a Samvardhana Motherson Group (SMG) autóipari beszállító cégcsoport tulajdonosa (b) és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b2) a csoport túrkevei üzemének avatóján 2019. május 22-én.Forrás: MTI/Mészáros János

A Samvardhana-csoport a legmodernebb technológiát hozza Magyarországra, így segít abban, hogy a magyar gazdaság is egy új korszakba léphessen, amikor már nem a munkahelyek száma, hanem a munkahelyek által képviselt technológiai színvonal és hozzáadott-érték a lényeg - jelentette ki.

A vállalatcsoport beruházásai hozzájárultak ahhoz is, hogy tavaly a magyar autóipar minden korábbi rekordot megdöntve 8500 milliárd forintos termelési értéket állított elő. Az idei év első negyedében több mint 10 százalékkal nőtt az autóipari teljesítmény, nincs messze az, hogy a magyar autóipar 10 ezer milliárd forintos termelési értéket mutasson fel egy év alatt. 

Kitért arra is, hogy a magyar autóipar által előállított termékek és szolgáltatások 91 százalékát a világpiacon értékesítik. Szijjártó Péter elmondta: a szektorban már 173 ezren dolgoznak, és a teljes feldolgozóipari kibocsátás 29 százalékát adja.

Megemlítette, hogy India Magyarország egyik fontos ázsiai kereskedelmi partnere, tavaly meghaladta a 700 millió dollárt a kereskedelmi forgalom, ez 11 százalékos növekedést jelent. Az év első negyedében további 17 százalékkal tudták növelni a kereskedelmi forgalmat. 

Műanyag alkatrészt ellenőriz egy dolgozó az indiai tulajdonú Samvardhana Motherson Group (SMG) autóipari beszállító cégcsoport új túrkevei üzemében az avatás napján, 2019. május 22-én. A vállalatcsoport fröccsöntött alkatrészekre specializálódott részének - MATE (Motherson Automotive Technologies and Engineering) - ötmilliárd forintos beruházásához a kormány 1 milliárd 480 millió forint vissza nem térítendő támogatást adott. MTI/Mészáros JánosForrás: MTI/Mészáros János

Szijjártó felidézte, hogy 2015 óta nincs olyan év, hogy ne jelentenének be a vállalatcsoporthoz kötődő beruházást. Szólt arról is, hogy a nagy keleti vállalatok egyre nagyobb piaci részesedésekre tesznek szert a transzatlanti piacokon.

Sikeres a keleti nyitás politikája, egyre több indiai cég fektet be Magyarországon 

Magyarország kormánya 2010-ben indította el a "keleti nyitás politikáját". Ennek sikerét mutatja, hogy egyre több nagy keleti vállalat választja beruházása helyszínéül Magyarországot, egyre nagyobb súllyal vannak jelen indiai vállalkozások is - mondta a miniszter.

Ennek érdekében komoly gazdaságpolitikai intézkedéseket hozott a kormány. Magyarországon kell a legalacsonyabb adót fizetni Európában, egyszámjegyű a társasági adó, az egykulcsos személyi jövedelemadó 15 százalékos. Átalakult az oktatási rendszer, kibővült a beruházástámogatási rendszer. Magyarország az új világgazdasági korszak nyertesi közé tartozik - mondta Szijjártó Péter.

Az eseményen beszédet mondott Vivek Chaand Sehgal, a Motherson cégcsoport tulajdonosa és Tibori Pál-Levente, az SMR Németországért és Kelet-Európáért felelős alelnöke, Kovács Sándor, a térség fideszes országgyűlési képviselője.

Az 1975-ben alapított indiai tulajdonú Motherson (Samvardhana Motherson Group) a világ 23 legnagyobb globális autóipari beszállítója között szerepel, portfóliója a járműgyártás minden szegmensét lefedi. Mára a világ egyik legdinamikusabban fejlődő autóipari alkatrészgyártója, több mint 135 000 embert foglalkoztat. A 2017-18-as üzleti évben a cégcsoport pro forma alapon több mint 11,5 milliárd dollár értékesítési árbevételt generált.

A cégcsoporthoz tartozó SMR-vállalat mosonszolnoki, mosonmagyaróvári, hegyeshalmi, kecskeméti és túrkevei gyáregységei több mint 2650 saját és több mint 1000 kölcsönzött munkaerőt foglalkoztatnak.