A Fidesz a vasárnapi EP-választás jelentős esélyese

Vágólapra másolva!
Ismét jelentős győzelmet szerezhet a Fidesz-KDNP, az európai parlamenti választáson jóval 50 százalék feletti szavazataránnyal futhat be a kormányzó pártszövetség – derül ki a közvélemény-kutatók utolsó méréseinek összesítéséből. A második helyre a DK, a Jobbik és az MSZP-Párbeszéd is esélyes, az LMK és a Momentum bejutása pedig erősen kérdéses.
Vágólapra másolva!

A Nézőpont Intézet összegezte a magyar közvélemény-kutató intézetek utolsó felmérését az európai parlamenti választások előtt.

Eldőlt a verseny?

Ebből jól látszik, hogy az elemző cégek egyöntetűen a Fidesz-KDNP győzelmét várják, várakozásaik szerint a kormánypárt listája 52-55 százalék között fog szerepelni.

  • a Medián 52,
  • a ZRI-Závecz 53, a
  • a Nézőpont 54,
  • a Századvég pedig 55 százalékra becsülte a kormánypártok népszerűségét.

Nagy a tülekedés a második helyért

A kutatások összesítése alapján hármas verseny alakult ki a második helyért: az MSZP-Párbeszéd, a Jobbik és a Demokratikus Koalíció is eséllyel száll harcba az ezüstéremért, igaz, jócskán le vannak szakadva a Fidesz-KDNP-től. A Nézőpont kiemeli, hogy a Jobbik és az MSZP-Párbeszéd szinte pontosan megegyező, 11-12 százalékos támogatottsággal rendelkezik öt intézet eredményei alapján.

Előbbi párt a Századvégnél 10-8-ra, a Mediánnál pedig 12-11-re vezet a szocialistákkal szemben, a Publicusnál (16-15 százalék) viszont az MSZP jobban teljesít jobboldali riválisánál. A Nézőpont (10-10 százalék) és a ZRI-Závecz (12-12 százalék) egyenlő támogatottságot mért a Jobbiknak és az MSZP-nek.

Forrás: Nézőpont Intézet

Szorosan követi a második helyért küzdő duót a Demokratikus Koalíció. Gyurcsány Ferenc pártja a Publicusnál áll valamivel gyengébben (7 százalék), a Századvég (12 százalék), a Medián, a Nézőpont (10-10 százalék) és a ZRI-Závecz (11 százalék) kutatásai alapján viszont nem sok választja el a dobogótól.

Az alsóházban is nagy a harc – az öt százalékért

Két párt is az európai parlamentbe való bejutás küszöbén táncol, nehéz megjósolni, hogy végül melyikük lépi át azt. Az LMP tábora a Századvég szerint 3 százalékos, a Publicus szerint 4 százalékos, a Nézőpont és a ZRI-Závecz szerint 5 százalékos, a Medián szerint pedig 6 százalékos. A Momentumot a ZRI-Závecz 4, a Medián, a Nézőpont és Publicus 6 százalékra mérte, a Századvég pedig 7 százalékra. Megoszlanak a kutatói vélemények a Kétfarkú Kutyapárt támogatottságát illetően. A Publicus és a Századvég kutatásában nem szerepel a párt, a ZRI-Závecznél 2, a Mediánnál és a Nézőpontnál pedig 3 százalékon áll. Hasonló helyzetben van a Mi Hazánk is, hiszen a Publicusnál nincs támogatottságuk, a másik három intézetnél viszont 2-3 százalékon állnak.