Összedőlhet a leégett békéscsabai malom - itt egy videó, amikor még ép volt

Békéscsaba István malom tűz
Vágólapra másolva!
Kedden délután egy gyalogos hívta a tűzoltókat Békéscsabán, miután észrevette, hogy kigyulladt az István malom. Az oltásban több mint 60 tűzoltó dolgozott, ennek ellenére a tetőszerkezet este fél 7-re leomlott, a tűz pedig átterjedt a malom egyik melléképületére is. A helyiek hallani sem akarnak arról, hogy lebontsák a város jelképévé vált épületet, azonban sajtóhírek szerint lehet, hogy bekövetkezik a rémálmuk.
Vágólapra másolva!

Több ezer békéscsabai lakos könnyezve nézte a helyszínen kedden, ahogy a város jelképévé vált István malom belseje porrá ég. Nem akartak hinni a szemüknek, nem tudták felfogni, hogy ez megtörténhetett.

Fotó: Mudra László - Origo

Még a tűz másnapján is sokan kimentek az épülethez, és figyelték a tűzoltókat, akik az utómunkát végezték. Egy helyi asszony az Origónak

sírva azt mondta, hogy akkor nem tudott kijönni, annyira fájt neki a látvány, hogy nem volt képes rá, de később kiment a malomhoz, és elhullajtott pár könnycseppet.

Mindenki azt reméli, hogy az épületet meg lehet menteni, és fel fogják újítani. Az Építészfórum információi szerint viszont lehet, hogy elkerülhetetlen lesz az épület lebontása.

A tetőszerkezet teljesen leégett, mind a hat szintjének födémszerkezete beszakadt, a falak még állnak, de nagyon megdőltek, ez nagyjából 1 méteres eltérést jelent az eredeti állapothoz képest.

Fotó: Mudra László - Origo

Félő, hogy az épület összedől. A falak statikai állapota miatt könnyen lehet, hogy vissza fogják bontani az István malmot.

Szerdán az István Malom kft. ügyvezetője, Hégely Sándor az épület mellett sajtótájékoztatót tartott. Elmondta, hogy az épülettel nagy terveik voltak, amik megvalósításához már nem kellett volna sok idő. Később a szerelmének nevezte az épületet, és annyit megígért, hogy ha rajta múlik,

A tűz okáról megkérdeztük a helyi katasztrófavédelem szóvivőjét, aki szűkszavúan annyit mondott az Origónak, hogy jelenleg is folyamatban van a tűzvizsgálati eljárás.

A város jelképévé vált épületről minden lakos azt mondja, gyönyörű volt kívül és belül is, ami ebben a tavaly áprilisi videóban jól látszik: