Sikkasztás, csalás, magánokirat- és számlahamisítás miatt emelt vádat a  Baranya Megyei Főügyészség 69 személyből álló bűnszervezet ellen. Több mint 9 milliárd forintos kárt okoztak.

A bűnszervezet 2012-ben

hamis reklámokra épülő számlázási láncolattal győzött meg több cégvezetőt, hogy támogassák autóversenyzésüket.

Ehhez úgy szereztek támogatókat, hogy a támogatás mértékét sokszorosan meghaladó mértékű előnyt biztosítottak mind a vezetőknek, mind pedig maguknak a cégeknek. 

Saját rendszerükön keresztül megoldották, hogy a támogatók hamis számlák befogadásával a pénzük egy részét megszerezzék, illetve csökkentsék a cégek adófizetési kötelezettségét.

A támogató cégek vezetői a versenyeztető cégekkel kötött reklámszerződésekben rögzített pénzösszeget általában havi rendszerességgel átutalták, majd a versenyeztető cég számlájáról a szervezet egyik tagja azt felvette, és a részesedés levonása után visszatérítette a reklámoztató társaságoknak. 

A reklámoztató cégek vezetői ezáltal jogtalanul jutottak hozzá a cégük vagyonába tartozó pénzeszközökhöz, és a hamis számlák felhasználásával a költségvetésnek is jelentős kárt okoztak. 

A sikkasztással a vádlottak közel 9 milliárd Ft kárt okoztak, a költségvetést károsító cselekményekkel okozott vagyoni hátrány összege pedig meghaladja a 2 milliárd forintot

– olvasható az Ügyészség oldalán.

A reklámoztató cégek közül több mint 20 vállalkozás önként megfizette a költségvetésnek okozott kárt, közel 800 millió forintot, ami így rájuk nézve hiánytalanul megtérült.