Elkeseredett harc az életben maradásért, egymást szidják a kisebb pártok

Választás 2018, LMP eredményváró, Vágó Gábor
Vágólapra másolva!
"Ujhelyi Istvánnal kapcsolatban nekem is vannak magvas gondolataim." - így vágott vissza egy csütörtöki lapinterjúban Vágó Gábor, az LMP EP-listavezetője Ujhelyi Istvánnak azért, mert a szocialista politikusa korábban arról beszélt, nincs értelme a zöldekre szavazni. Vágó az MSZP mellett a Momentumnak is odaszúrt, akiket a nagyvállalati érdekek képviselőinek nevezett. Négy nap van hátra az európai parlamenti választásig, az ellenzék továbbra is egymás szavazóinak az átállításával van elfoglalva. 
Vágólapra másolva!

Csütörtökön a Mandinernek adott interjút Vágó Gábor, az LMP európai parlamenti listavezetője, amelyben élesen bírált több ellenzéki pártot.

Kritika Ujhelyinek és a Momentumnak

Mint ismert, Ujhelyi István, a szocialisták európai képviselője a múlt héten kijelentette, az "LMP-re kár szavazni, mert biztosan nem szerez EP-mandátumot." Vágó nem hagyta szó nélkül az MSZP-s politikus lekicsinylő nyilatkozatát, és a Mandernek úgy reagált rá, hogy

Ujhelyi Istvánnal kapcsolatban neki is vannak magvas gondolatai.

"De ezeket inkább megtartom magamnak." - tette hozzá. Egy mondattal később kiemelte, hogy a klímaváltozás megállítása pártjának fő célja, amibe szintén belevitt egy kis Ujhelyizést. "Ehhez képest Ujhelyi István az egyik globális kibocsátóval, a Kínai Kommunista Párttal ápol nagyon jó kapcsolatot." - fogalmazott.

Vágó Gábor, az LMP európai parlamenti képviselője pártjának 2018. április eredményváróján

Fotó: Mudra László - Origo

Az újságírókat hivogató MSZP-s politikus után a Momentum is szóbakerült a beszélgetés során, Vágó finoman odaszúrva nekik azt mondta, hogy "mi nem a kampányban, a Föld napját látva jöttünk rá, hogy a klímaváltozás súlyos probléma." Vágó más oldalról is megközelítette, szerinte mi a baj a Fekete-Győr Andrásékkal:

Abba az ALDE-frakcióba ültek be, amelyet a génmódosított vetőmagokat előállító Monsanto finanszírozott.

Ezzel az LMP-s politikus arra utalt, hogy a Momentum a nagyavállalatok érdekeit képviseli.

Egymás szavazóit lopják

Nem újdonság, hogy oda-vissza megy a különböző ellenzéki pártok között a vokshalászat, azonban az mindenképpen meglepő, hogy ezt a gyakorlatot pár nappal az EP-választás előtt is folytatják. Korábban Ujhelyi István arról beszélt egy kiszivárgott hangfelvételen, hogy az LMP szavazótáborát a párt korábbi arcával, képviselőjével, a jelenleg párbeszédes Jávor Benedekkel szólítanák meg. "Mert, hogy itt egy százezres tömegről beszélünk" - tette egyértelművé Ujhelyi, hogy az MSZP-nek szüksége van a zöld szavazókra.

A másik párt szavazóinak átállítása azonban nemcsak egyirányban működik. Ahogy beszámoltunk róla, Demeter Márta, az LMP társelnöke egy olyan Facebook-hirdetést adott fel, amellyel csak és kizárólag a szocialisták szavazóit szerette volna elérni.