Gulyás: Identitásunk nem válhat a bevándorlás áldozatává

2019.05.24. 08:55

Erős Európát csak olyan erős nemzetek alkothatnak, amelyek nem nyugszanak bele, hogy identitásuk a bevándorlás áldozatává váljon - mondta Gulyás Gergely a Magyar Nemzetnek. A Miniszterelnökséget vezető miniszter hangsúlyozta, hogy a Fidesz több mint két évtizede egy patrióta, jobbközép konzervatív párt, és az is marad.

Gulyás Gergely szerint azok, akik ma nyíltan beszélnek az Európai Egyesült Államok víziójáról, támogatják a bevándorlást, túllépnének a nemzeteken, és identitás nélküli, kevert népességben gondolkodnak, olyan új politikai stigmákat alkottak meg, mint a populizmus vagy a definiálatlan nacionalizmus, hogy relativizálják a demokratikus népakaratot, és hogy ne kelljen számot adniuk a nemzethez való viszonyulásukról.

Gulyás: Botrányos teljesítményt nyújtott Juncker

Gulyás szerint a nyugat-európai politika azért használ definiálatlan fogalmakat, hogy ne kelljen önmagát a korábban ismert keretek között meghatároznia. Ezért használja ritkán a keresztény, konzervatív és jobboldali fogalmakat. Valójában az európai politikában a választóvonal ma leginkább a nemzetekhez való viszonyban ragadható meg. A nemzetek léte összefügg Európa korábbi arculatával, a nemzeti sokszínűséggel. Az európai kultúrát ez határozta meg, és majdnem hét évtizeddel ezelőtt ezen az alapon állva jött létre az intézményesített európai együttműködés is. Az ezzel kapcsolatos vitákat hozta felszínre és tette minden korábbinál láthatóbbá a migráció kérdése - hangsúlyozta a miniszter.

Gulyás Gergely: A hétvégi választás tétje az, hogy egy bevándorlásellenes vagy egy bevándorláspárti Európai Bizottság alakulForrás: MTI/Illyés Tibor

Gulyás Gergely szólt arról is, hogy Jean-Claude Juncker botrányosan gyenge teljesítményt nyújtott az elmúlt öt esztendőben, a brüsszeli bizottság munkáját súlyos kudarcok kísérték, és most ne is beszéljünk a különböző okok miatti folyamatosan szégyenteljes viselkedéséről. A Juncker-bizottság regnálása alatt a migránsok bejöttek, a britek meg elhagyni készülnek az uniót. Az elmúlt években több mint harminc terrortámadást követtek el bevándorló hátterű személyek, több mint 300 ártatlan európai embert megöltek, és több mint 1300-at megsebesítettek. Az európai közbeszédet a képmutatás és az úgynevezett politikai korrektség jellemzi. A bevándorláspárti politikusok – például Juncker – mindig kritizálják a bevándorlásellenes pártokat, populistának nevezik őket, és minden rosszat elmondanak róluk. Ez azonban valójában az emberek lenézése, semmibevétele, hiszen a bevándorláspártiak azt üzenik, hogy az emberek nem alkalmasak arra, hogy meghozzák a saját sorsukról szóló döntéseket - mondta a miniszter.

A magyar külpolitika nagy sikere

A politikus szerint a hétvégi választás tétje az, hogy egy bevándorlásellenes vagy egy bevándorláspárti Európai Bizottság alakul. A miniszter a magyar külpolitika egyik nagy sikerének nevezte, hogy az elmúlt években a korábbinál szorosabb kapcsolatot tudtak kiépíteni a visegrádi együttműködés (V4) országaival. Úgy vélte, ennek köszönhetően ma az Európai Unióban a visegrádi álláspont egy konzisztens, Európa-barát, bevándorlásellenes, a nemzetek Európáját képviselő vélemény.

"Az együttműködés jelentőségét növeli, hogy a négy visegrádi ország vezetője úgy tud egységes álláspontra jutni, hogy mindegyik kormányfő pártja más európai pártcsaládhoz tartoznak. Egy jól működő unióhoz ilyen együttműködésekre van szükség" - mondta Gulyás Gergely.

A teljes interjút itt olvashatják.