Családbarát matricákkal látják el a támogatott autókat

NOVÁK Katalin
Budapest, 2019. május 24. Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár bemutatja a nagycsaládosoknak szóló autóvásárlási támogatáshoz tartozó Családbarát Magyarország feliratú matricát az Emberi Erőforrások Minisztériumában 2019. május 24-én. A július 1-től igényelhető, 2,5 millió forintos vissza nem térítendő támogatásért cserébe azt kérik, hogy a családok helyezzék el a programot népszerűsítő matricát az új, legalább hét személyes autójuk hátsó szélvédőjén. MTI/Mónus Márton
Vágólapra másolva!
Családbarát Magyarország feliratú matricákkal látják el a nagycsaládosok autóvásárlási programja keretében megvásárolt személyautókat – közölte Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.
Vágólapra másolva!

Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára ismertetése szerint azt kérik azoktól a családoktól, akik élnek a 2,5 millió forintos vissza nem térítendő támogatás lehetőségével, hogy helyezzék el a programot népszerűsítő matricát az új, legalább hétszemélyes autó hátsó szélvédőjén.

Előzetes becsléseik szerint a következő 12 hónapban mintegy 10 ezer nagycsaládnak tudnak segítséget nyújtani.

Idén 5, jövőre pedig mintegy 10 milliárd forintot biztosítanak, illetve terveznek a költségvetésben, így minden jogosult igénybe is tudja venni a támogatást.

Budapest, 2019. május 24. Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár bemutatja a nagycsaládosoknak szóló autóvásárlási támogatáshoz tartozó Családbarát Magyarország feliratú matricát Forrás: MTI/Mónus Márton

A program szélesebb körű ismertetésére színes szórólapot is kiadtak, ezen egyebek mellett az igénylés feltételei szerepelnek. A prospektuson például az olvasható, hogy

a támogatás azoknak a három vagy több gyermeket nevelő családoknak segít, akik szeretnék régi autójukat lecserélni egy nagyobb, környezetkímélő autóra.

Az igénylést a Magyar Államkincstárnál vagy a kormányablakoknál lehet majd benyújtani, a támogatási összeget az államkincstár folyósítja majd közvetlenül az autókereskedésnek.

Novák Katalin "óriásinak" mondta az érdeklődést, és hozzátette, hogy az ötlet a Nagycsaládosok Országos Egyesületétől érkezett.

A szervezet felmérése szerint a nagycsaládosok jellemzően idősebb gépkocsikat használnak, ezért szívesen lecserélnék azokat.

A nagycsaládosoknak szóló autóvásárlási támogatáshoz tartozó Családbarát Magyarország feliratú matrica az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyik ablakára ragasztva Forrás: MTI/Mónus Márton

Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy

július 1-jétől igényelhető a nagycsaládosok autóvásárlási támogatása, amelynek lényege, hogy a már három gyereket nevelő vagy harmadik gyereküket váró családok 2,5 millió forintos támogatást kaphatnak legalább hétszemélyes új gépkocsi vásárlásához.

A 2022 végéig igényelhető támogatás összege az autó bruttó vételárának legfeljebb a fele lehet, és a pénzből nem lehet lakóautót vásárolni. Feltétel továbbá, hogy a szülők egyikének legyen B-típusú jogosítványa, továbbá feltétel, hogy az igénylőnek ne legyen köztartozása, és Magyarországon bejelentett lakóhelye vagy tartózkodási helye legyen.

A július 1-től igényelhető, 2,5 millió forintos vissza nem térítendő támogatásért cserébe azt kérik, hogy a családok helyezzék el a programot népszerűsítő matricát az új, legalább hétszemélyes autójuk hátsó szélvédőjén Forrás: MTI/Mónus Márton

A támogatást legalább három családi pótlékra jogosult gyerekek után lehet kérni, de már az anya várandósságának 12 hetében lévő gyermek is beszámítható.

Elmondta, autót nemcsak adásvételi szerződéssel, hanem zárt végű lízingszerződéssel is lehet vásárolni, és azt három évig nem adhatják el.