Vasárnap tetőzik a Duna a fővárosnál

2019.05.25. 13:21

Az országban a folyók megemelkedett árszintje miatt jelenleg 540,3 kilométeren van árvízvédelmi készültség elrendelve – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság.

A hét első felében a Duna vízgyűjtő felső területein jelenős csapadék hullott.

A legfrissebb meteorológiai előrejelzések szerint a következő napokban szárazabb időre lehet számítani, ezt követően a jövő hét elején várhatóan újra csapadékosra fordul az időjárás.

A lehullott jelentős mennyiségű csapadék hatására a Dunán több árhullám alakult ki, így a folyó Nagybajcsnál jelenleg tetőzik, a II. fokú készültségi szintet (540 cm) megközelítő 519 centiméteres vízállással.

A több kisebb árhullámcsúcs Budapest térségében is utoléri egymást, és egymásra csúszik. Emiatt a budapesti tetőzés érdemben nem lesz nagyobb, de tartósabb, elhúzódó tetőzésre kell számítani, várhatóan az I. fokú készültségi szint és a rakpart alatt mintegy 60 centiméterrel. A tetőzés a fővárosban vasárnap várható.

Az árhullám Komáromnál, Esztergomnál és Bajánál megközelítheti, illetve kismértékben meghaladhatja az I. fokú készültségi szintet. A következő hét elején várható csapadék hatására a jövő hét közepén újabb vízszintemelkedés indul el a Dunán, amelynek tetőzése várhatóan kevéssel meghaladja a most levonuló árhullám tetőzési szintjét.

A Duna Radványnál, háttérben a GerecseForrás: Wikipedia/Szeder László

Tisza vízgyűjtőjén a hét első három napján területi átlagban is igen jelentős (35-70 mm) csapadék hullott, főként a Felső-Tisza és a Bodrog vízgyűjtőjén, valamint a Túr-Szamos-Kraszna vízrendszeren. A következő napokban ugyan folytatódik a csapadékos időjárás, de már csak kisebb mennyiségű csapadékra lehet számítani, majd a jövő hét elején ismét nagyobb mennyiségű csapadék valószínűsíthető, elsősorban a kárpátaljai és a felvidéki területeken.

A hét elején lehullott csapadék hatására kisebb-nagyobb árhullámok vonulnak le a Tiszán és annak mellékfolyóin. A tiszai árhullám jelenleg Vásárosnamény térségében tetőzik II. fokú készültségi szintet (750 centiméter) kevéssel meghaladó 754 centiméteres vízállással. Az árhullám levonulása Kisköréig a II. fokú készültségi szintet megközelítő, esetleg azt kevéssel meghaladó tetőzések mellett várható.

Amikor még szinte teljesen ki volt száradva a Tisza medre ZáhonynálCsépke Csaba felvétele

A Túron a II. fokú készültségi szintet meghaladó árhullám Garbolcnál 435 centiméterrel tetőzött. A Szamos árhulláma tegnap este Csengernél tetőzött az I. fokú készültségi szintet megközelítő vízállással, a Kraszna Ágerdőmajornál az I. fokú készültségi szint közelében jelenleg tetőzik.

A Bodrogon az I. fokú készültségi szintet megközelítő, illetve azt meghaladó vízállásokra lehet számítani. A Sajón a jövő hét közepén egy kisebb árhullám kialakulása valószínű.

A vízügyi szakemberek a kialakult helyzetnek megfelelően az érintett szakaszokon fokozott figyelőszolgálatot végeznek, II. fokú készültségi szintnél éjjel-nappal megemelt létszámú őrszolgálattal. Az Országos Vízjelző Szolgálat folyamatosan figyelemmel kíséri a végbemenő folyamatokat, és naponta elemzi a kialakult helyzetet.