Német-Magyar Barátság Díjat kapott Gulyás Gergely

GULYÁS Gergely
Budapest, 2019. május 25. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter (j) átveszi a Német-magyar barátság díjat Arne Goberttől, a Budapesti Német Gazdasági Klub (DWC) elnökétől a Pesti Vigadóban 2019. május 25-én. MTI/Balogh Zoltán
Vágólapra másolva!
Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter és Dale A. Martin, a Siemens Zrt. elnök-vezérigazgatója vehette át a Német-Magyar Barátság Díjat Arne Goberttől, a Német Gazdasági Klub (DWC) elnökétől szombat este a Pesti Vigadóban.
Vágólapra másolva!

Gulyás Gergely köszönőbeszédében úgy fogalmazott: nemcsak a gazdasági területen kiváló a német-magyar együttműködés, hanem a társadalmi, illetve történelmi szálak is "ezerszeresen összekötnek bennünket".

A Német Gazdasági Klub fontos szimbóluma a német-magyar barátságnak

- tette hozzá.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter átveszi a Német-magyar barátság díjat Arne Goberttől, a Budapesti Német Gazdasági Klub (DWC) elnökétől a Pesti Vigadóban Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Rámutatott:

Németország külkereskedelme az együttesen 64 millió lakosú Visegrádi Négyekkel hatvan százalékkal magasabb, mint Németország kereskedelmi volumene a 66 milliós Franciaországgal.

Harminc évvel ezelőtt erről még csak álmodni se mertünk volna - mondta a miniszter.

Dale A. Martin szerint a díj annak a megnyilvánulása, hogy személyek, szervezetek és országok közt is sok mindent el lehet érni. Az egység erősít - mondta, majd az emberek közötti és országhatárokon túl mutató közös pontok keresésére és megtalálására biztatott.

Arne Gobert, a Német Gazdasági Klub (DWC) elnöke köszöntőjében azt mondta:

a magyarok nélkül a mai Európa talán másképp nézne ki. Hangsúlyozta, ma nem csak Nyugat-Európa országai járulnak hozzá a gazdasági sikerekhez.

Ezen teljesítmények megfelelő méltatása helyett Magyarországot és a visegrádi országokat azzal kritizálják, hogy szembemennek Európával és nemzeti érdekeket képviselnek.

Dale A. Martin, a Siemens Zrt. elnök vezérigazgatója beszédet mond, miután átvette a Német-Magyar Barátság Díjat a Pesti Vigadóban tartott ünnepségen 2019. május 25-én Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Úgy fogalmazott: az egykori német kancellár, Helmut Kohl jól tudta, mennyire fontos az Európai Unió bővítése Közép-Európa irányába. Hangsúlyozta:

a nemzeti önrendelkezés jogát senkitől sem szabad elvenni - kvóták útján például -, de az unióban sokan ezt nem így látják.

Aki kritizál, az politikai ellenség, aki a lakossága érdekeit képviseli, populistává válik - tette hozzá.

Balog Zoltán, az esemény védnöke köszöntőjében azt hangsúlyozta, hogy a Német Gazdasági Klub mindent megtesz annak érdekében, hogy a német-magyar barátság erősödjön és elmélyüljön. Azonban sokkolónak nevezte azt a kitartást, amellyel a német nyilvánosság egy része - a médiát is ideértve -,

Budapest, 2019. május 25. Balog Zoltán, az esemény védnöke, miniszterelnöki biztos a Német-Magyar Barátság Díjak átadása alkalmából a Pesti Vigadóban tartott ünnepségen 2019. május 25-én. MTI/Balogh Zoltán Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Reményeit fejezte ki, hogy a német-magyar baráti kapcsolat "nem egy kétütemű motor lesz", hanem erőteljes lesz az európai gazdaságban. De nem csak a gazdaságban van szükség együttműködésre, párbeszédre németek és magyarok között - emelte ki.