Óriási összeget fordít a kormány a nemzeti parkok fejlesztésére

Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság
Képünk illusztráció
Vágólapra másolva!
Mintegy 40 milliárd forintot fordít a kormány a 2014-2020-as időszakban a Széchenyi 2020 programban a nemzeti park igazgatóságok csaknem száz projekt keretében megvalósuló fejlesztéseire - mondta László András, a fejlesztéspolitikai kommunikáció összehangolásáért felelős miniszteri biztos szombaton. László Lakitelek-Tőserdőn a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóságnak a magyar nemzeti parkok hete alkalmából szervezett rendezvényén vett részt. A több tíz milliárd forintból infrastrukturális fejlesztések is megvalósulnak, de az alapvető cél a növényi és állati élővilág rekonstrukciója. 
Vágólapra másolva!

László András közölte, hogy a magyar és európai uniós forrásokból megvalósuló fejlesztések bemutatására az Innovációs és Technológiai Minisztérium európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkársága országos kampányt indított, amelynek keretében hat nemzeti park igazgatóság eseményeihez csatlakoznak. Kiemelte, hogy a rendezvényeken népszerűsítik azokat a fejlesztéseket, amelyek hozzájárulnak Magyarország természeti értékeinek megőrzéséhez és megismertetéséhez. Hozzátette,

a fejlesztések többsége a növényi és állati élővilág rekonstrukciójára irányul, de megvalósulnak infrastrukturális fejlesztések is.

A miniszteri biztos elmondta azt is, hogy Magyarország rendkívül sikeres az uniós források felhasználása terén, hiszen

a régióban élen jár a pályázatok meghirdetésében, valamint a források lehívásában.

Képünk illusztráció. Forrás: Facebook/Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság

Mint mondta, az erős magyar gazdaságnak és az ésszerű költségvetésnek köszönhetően a 2014-2020-as fejlesztési ciklusban a Magyarország számára rendelkezésre álló csaknem 9200 milliárd forint összegű keret 104 százalékára ítélt már meg támogatást a kormány. Magyarország eddig az összeg 33 százalékát hívta le Brüsszelből, miközben 67 százaléka már ki is lett fizetve a projektek végrehajtóinak.

László András kitért arra is, hogy a felelős költségvetési politikának köszönhetően

a különbözetet a magyar kormány megelőlegezi a pályázóknak, hogy a projekteket minél előbb elkezdhessék megvalósítani.

Ugró Sándor, a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság vezetője elmondta: nemzeti parkjuk törekvéseit, az élőhelyek és azok bemutatásának fejlesztését a Széchenyi 2020 program

15 projekt keretében mintegy 3,3 milliárd forintnyi forrással támogatja.

A forrásnak köszönhetően végezték el

  • a tiszaalpári Nagy-tó mederrekonstrukcióját, amelyhez bemutatási funkció is társul,
  • a fülöpházi Naprózsa Ház és a bugaci fogadótér felújítását,
  • de megújul a Kolon-tavi Fürkésző
  • és a Kurgán Természetvédelmi Bemutatóház is.

A program segítségével továbbá természeti élőhelyek rehabilitációja, vízszabályozás, erdőfelújítás és egyéb természetvédelmi fejlesztések valósulnak meg.

Az államtitkárság kilencedik alkalommal elindított kampánya Dévaványa és Lakitelek-Tőserdő után június 1-jén Ipolytarnócon, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság rendezvénysorozatán folytatódik.