Akár 14 mandátumot is elnyerhet a Fidesz-KDNP vasárnap

választás, EP-választás, Nézőpont, Fidesz
Nagyot nyer a Fidesz
Vágólapra másolva!
Akár 14 mandátumot is elnyerhet a Fidesz- KDNP a vasárnapi európai parlamenti választáson, ha sikeresen aktivizálják a választóikat – írja becslésében a Nézőpont Intézet. A második helyen Demokratikus Koalíció végezhet, akiket az MSZP-Párbeszéd követhet. A két baloldali párt ezzel megelőzheti a Jobbikot, amelynek akár meg is feleződhet az egy éve kapott szavazati aránya. Mandátumhoz juthat még a Momentum is.
Vágólapra másolva!

A Nézőpont Intézet több tényezőre (személyes és telefonos közvélemény-kutatási eredmények, választástörténeti adatok, korábbi választásokon tapasztalt választói magatartás) is kiterjedő szakértői becslést végzett.

Ez alapján

a Fidesz-KDNP kapja majd a legtöbb szavazatot, a május 26-i európai parlamenti választáson

55 százalékos eredménnyel végezhet. Ehhez viszont mindenképpen kell a kormányzó szövetség tavalyi választásokon tapasztalt aktivizálási képessége is.

Nagyot nyer a Fidesz Forrás: Nézőpont

Lefeleződött a Jobbik

A második legtöbb szavazatot várhatóan a Demokratikus Koalíció listája fogja kapni 11 százalékkal, megelőzve a 10 százalékos MSZP-Párbeszéd szövetséget. Nemcsak a legerősebb ellenzéki párt címét veszítheti el, hanem még a dobogóról is leszorulhat a Jobbik (9 százalék).

A hét végére tapasztalt jelentős választói aktivizálódás az ellenzéki oldalon is megtette hatását, ennek köszönhető, hogy

a két baloldali párt megelőzheti a teljesen passzív Jobbikot,

amelynek így megfeleződik az egy éve kapott szavazati aránya.

Európai parlamenti mandátumot szerezhet még a Momentum is, mely szintén nagyon jól mozgósított
az utóbbi hetekben. Akár a 7 százalékos támogatottság is elképzelhető az esetükben.

Ennek is köszönhetően, jelentős szavazatveszteséget szenved el az LMP, amely várhatóan csak 3 százalékot fog szerezni. Erre a szintre kapaszkodik fel a Mi Hazánk Mozgalom is, megelőzve a 2 százalékos Kétfarkú Kutya Pártot.

Akár 14 mandátumot is nyerhet a Fidesz-KDNP

A végső választási részvétel jelentősen befolyásolja majd a végeredményt, a Nézőpont Intézet szakértői becslése 39 százalékos, az utolsó napokban megugró aktivitásra számít. Ennek legnagyobb

haszonélvezője a Fidesz-KDNP lehet, amely így a biztos 13 mandátum helyett 14-et is elérhet.

  • A DK, az MSZP-P és a Jobbik 2-2-2 mandátumhoz juthat,
  • a Momentum pedig 1 embert küldhet várhatóan az Európai Parlamentbe.

Ha a Fidesz-KDNP-t mégsem támogatják az utolsó napokban annyian, mint amire jelenleg számítani lehet, akkor a Demokratikus Koalíció vagy akár a Momentum Mozgalom is plusz egy mandátumhoz juthat.