Soltész Miklós: Az egyházi hagyomány és kultúra megerősíti a nemzeteket

2019.05.25. 16:07

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára szombaton Szentendrén, a Szerb Egyházi Múzeum épületének átadásán vett részt. Rámutatott, hogy az egyházi hagyomány és kultúra megőriz bennünket kereszténységünkben, hitünkben, megerősíti nemzeteinket és mélyíti a nemzetek közötti barátságot. A Szerb Ortodox Egyház vezetője szerint történelmi esemény az új múzeum épületének átadása. 

Soltész Miklós kiemelte, hogy a szerb és a magyar nép kapcsolatát ma "a megbékélés és az őszinte tisztelet jellemzi". Ahogy fogalmazott, Magyarország minden erejével segíti Szerbia európai uniós tagságát, Szerbia mindent megtesz a vajdasági magyarok megmaradásáért, a magyar kormány pedig mindent megtesz a Magyarországon élő szerb nemzetiség megerősödéséért. 

Vladan Vukosavljev szerb kulturális és tájékoztatási miniszter (b) és Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a Szerb Egyházi Múzeum épületének és új állandó kiállításának megnyitóján Szentendrén 2019. május 25-én. A múzeum, amely eddig a szentendrei székesegyház Pátriarka utcai kertjében működött, most az egykori szerb tanítóképző és felekezeti iskola Fő téri épületébe költözött. Az épületet a magyar kormány 650 és a szerb kormány 150 millió forintos támogatásával újították fel és alakították át múzeumnak.Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Az épületet felszentelő Irinej pátriárka, a Szerb Ortodox Egyház vezetője

történelmi eseménynek nevezte az új múzeum épületének átadását, mely jó példája két szomszédos nemzet együttműködésének, és a "kultúra nemzeteket egyesítő erejének". Vladan Vukosavljev szerb kulturális és tájékoztatási miniszter szerint a szerb és magyar nép közötti barátság soha nem volt ilyen erős.Azt mondta, hogy büszkék a Szerbiában élő nagy számú magyar közösségre, akik teljes jogú polgárai Szerbiának, és joggal tekintik hazájuknak az országot.