Több mint háromezer uniós polgár szavazna a magyar listára

EP-választás - Sajtótájékoztató a szavazólapok gyártásáról
Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke a szavazólap mintáját mutatja
Vágólapra másolva!
Az EP-választásokon minden uniós polgár, akinek a lakóhelye olyan tagállamban van, amelynek nem állampolgára, de választójoggal rendelkezik, eldöntheti, hogy az ottani vagy az anyaországa EP-listájára akar szavazni.
Vágólapra másolva!

Az Európai Unió tagállamaiból több mint háromezren jelezték, hogy az Európai Parlament tagjainak választásán a magyar EP-listák közül akarnak választani, a legtöbben német állampolgárok.

Az uniós polgárok – ha a magyar listára akartak voksolni – május 10-éig kérhették névjegyzékbe vételüket.

A Nemzeti Választási Iroda összesítése szerint

3390-en jelezték, hogy a magyarországi EP-listákra szavaznának:

a legtöbben, 1263-an a német lista helyett szavaznának a magyarra, mellettük 525 szlovák, 305 román és 261 lengyel állampolgár jelezte, hogy a magyar listákra voksolna a saját országa listái helyett. A többi tagállam állampolgárai közül ennél kevesebben vetették magukat fel a magyarországi névjegyzékbe.

Az NVI öt évvel ezelőtt 1625 választópolgárt vett fel így a névjegyzékbe, akkor is a legtöbb, 579 német volt, emellett 223 román, 212 szlovák, 130 lengyel és 100 brit állampolgár jelezte, hogy magyar listára voksolna.

Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke a szavazólap mintáját mutatja Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Azok a magyar állampolgárok, akik az EU más tagállamában élnek, szavazhatnak az ottani jelöltekre a magyar listák helyett.

Az érintett országok hatóságainál

2437 magyar állampolgár jelezte, hogy ott akar szavazni.

A legtöbben, 1387-en németországi, 145-en olasz, 143-an svéd, 134-en spanyol listákra voksolnának, és más államokban is lesz magyar szavazó. Ezeket a választópolgárokat az NVI törölte a magyarországi névjegyzékből.

Öt éve 7703-an jelezték, hogy más uniós tagállam EP-listájára akarnak szavazni, a legtöbben, 3167-en akkor is a német listákra szerettek volna szavazni.