Az európai sajtó és közvélemény-kutatók is a Fidesz-KDNP nagyarányú győzelmére számítanak a mai választáson, derül ki a Magyar Nemzet cikkéből. A bécsi székhelyű Europe Elects választási elemző ötvenöt százalékra becsülte a Fidesz támogatottságát, ami szerintük tizenhárom képviselői helyre lehet elég az Európai Parlamentben. Mint írták, akárcsak 2014-ben, idén is nagy a valószínűsége, hogy a nagyobbik magyar kormánypárt népességarányosan az egyik legerősebb eredményt éri el a kontinensen.

A Europe Elects 2-2 mandátumot jósolt a Demokratikus Koalíciónak, illetve az MSZP-Párbeszédnek, míg elemzésük szerint a Jobbik eggyel csökkentheti a mandátumainak számát, és két képviselőt delegálhat majd az EP-be. Az elemző szerint az LMP idén nem éri el a bejutáshoz szükséges szavazatszámot, viszont a Momentum újoncként egy fővel képviseltetheti majd magát az uniós testületben.

Az első szavazó, Szabó László bemegy a szavazófülkébe az európai parlamenti választáson a főváros VII. kerületében az Erzsébetvárosi Kéttannyelvű Általános Iskola, Szakgimnázium és Szakközépiskolában kialakított szavazókörben 2019. május 26-ánForrás: MTI/Balogh Zoltán

A brit Financial Times 12, a brüsszeli Politico pedig 13 mandátumot jósol a Fidesznek – számolt be a Magyar Nemzet brüsszeli tudósítója.