Sosem volt még ekkora tétje európai parlamenti választásnak, mint most, ezt mutatja a magas részvételi arány is, és erről tanúskodnak a Fidesz-KDNP vezetőinek nyilatkozatai is. Mindannyian azt kérik a magyar polgároktól, szavazatukkal járuljanak hozzá ahhoz, hogy bevándorlásellenes politikusok jussanak az Európai Parlamentbe. 

Csütörtök óta tart a 2019-es európai parlamenti voksolás az Európai Unió tagállamaiban, amelynek során az európai polgárok öt év után véleményt mondhatnak az uniós elit elmúlt évekbeli teljesítményéről. A 2015-ös migrációs válság átírta az addig sziklaszilárdnak hitt európai politika szabályait, és új, minden eddiginél komolyabb törésvonalat okozott a politikai erők között, amely komoly változásokat eredményezett.

A bevándorlási hullám alapjaiban változtatta meg Európát, és a kontinens politikai gondolkodását. Éppen emiatt több politikus is úgy fogalmazott, hogy minden eddiginél nagyobb téttel bír a mostani EP-választás. A Macron vezette migrációpárti erők, valamint az Orbán Viktor és Matteo Salvini olasz belügyminiszter körül csoportosuló bevándorlásellenes erők összecsapása is ez a választás. A voksolás legfontosabb kérdése, hogy sikerül-e megőrizni Európa kulturális identitását és keresztény alapokra épülő civilizációját.Most van először valódi tétje az EP-választásoknak, hiszen most először van közös, központi téma: a migráció.

Orbán Viktor: Fontos nap ez Magyarország számára

Orbán Viktor miniszterelnök délelőtt volt szavazni feleségével, ami után mindenkit a választáson való részvételre buzdított, ugyanis mint mondta, a bevándorlást meg kell állítani.

Arra kérem önöket, hogy menjenek el, és adják le a szavazatukat, fontos nap ez a mai Magyarország számára, de egész Európa számára is

– folytatta.

Budapest, 2019. május 26. Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke a sajtó munkatársainak nyilatkozik, miután leadta szavazatát az európai parlamenti választáson a főváros XII. kerületében a Zugligeti Általános Iskolában kialakított 53-as szavazókörben 2019. május 26-án. Balról Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkárForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Kocsis Máté: Most vagy soha!

Kocsis Máté a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában sorskérdésnek nevezte a bevándorlást, amit az elmúlt években minden európai a saját bőrén tapasztalhatott. Szerinte Brüsszelben az új időszámítás alatt nem érnek véget, hanem

fokozódni fognak a viták a bevándorlás törésvonala mentén,

és reméli, hogy minél több olyan politikus jut be az uniós döntéshozó testületbe, aki nem akarja tovább fokozni a migrációt.

Fontos, hogy mindenki elmenjen szavazni, mert ha nem kapnak kellő súlyt a bevándorlással szemben álló politikai erők, akkor a bevándorláspárti hangok fel fognak erősödni, a bevándorlás brutális mértékben fel fog gyorsulni

– mondta a frakcióvezető, aki egyfajta „most vagy soha” hangulattal jellemezte a vasárnapi voksolást, utalva arra, hogy a következő öt év megpecsételheti Európa sorsát.

Szijjártó Péter: Nagy többséggel eredményesebben tudjuk képviselni a bevándorlásellenes álláspontot

Ha Magyarországon nagy többsége lesz a bevándorlásellenes álláspontnak a vasárnapi választáson, akkor hétfő reggeltől az Európai Unió jövőjéről szóló vitákban sokkal eredményesebben tudja a Fidesz-KDNP képviselni azt az álláspontot, hogy nekünk, magyaroknak van egyedül jogunk eldönteni azt, hogy ki jöhet be az országba, és kikkel akarunk itt együtt élni” – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Fidesz-aktivisták előtt Budapesten vasárnap.

Hollik István: Állítsuk meg a bevándorlást!

Hollik István kormányszóvivőt a Hír TV kérdezte a mai választás jelentőségéről, miután a kormányszóvivő leadta a szavazatát gyermekei társaságában. A politikus elmondta, szeretné, hogy a gyermekei egy olyan Magyarországon nőhessenek fel, ami a magyaroké, olyan országban, amely biztonságos, erős és gyarapodó.

Ehhez viszont meg kell állítanunk a bevándorlást, és ezt most május 26-án tudjuk megtenni

– mondta el a kormányszóvivő.

Lázár János: Itt az idő! Szavazz!

Lázár János feleségével ment el szavazni vasárnap, ami után mindenki mást is voksolásra buzdított. 

Itt az idő! Szavazz!

- írta a politikus a Facebook-oldalán.

Varga Mihály: Mi megcselekedtük!

Varga Mihály pénzügyminiszter közösségi oldalára posztolt arról, ahogy családjával leadta a szavazatát.

Megcselekedtük

– írta a politikus.

Dömötör Csaba: Eljött a legfontosabb nap!

Eljött az eddigi legfontosabb európai választás napja. Mindent elmondtunk, mindent megfontoltunk! Már csak egy dolog van, hogy

elmenjünk szavazni!

– mondta Dömötör Csaba a közösségi oldalán közzétett videóban.