Szanyi Tibor az Azonnalinak adott nyilatkozatában azt mondta, ha valóban egy mandátumot szerez az MSZP, az nem biztos, hogy Ujhelyi Istváné lesz. Ez a megnyilvánulás annyit jelent, hogy már a választás estéjén megkezdődött a párton belüli erőcsoportok lökdösődése. A szocialista párt a szétesés határára került. 

Az MSZP-Párbeszéd szövetség az elért 6,6 százalékával bőven a várakozások alatt szerepelt, hiszen így csupán egy képviselőt küldhetnek az Európai Parlamentbe. Szanyi Tibor, az MSZP EP-képviselője a párt eredményváróján azt mondta, 

ha valóban csak egy mandátumot szerez az MSZP, akkor az nem biztos, hogy Ujhelyi Istváné lesz.

Ezzel arra utalt a politikus, hogy ebben az esetben ezt "jolly joker" mandátumnak fogják kezelni, amit  papíron Tóth Bertalan szerez meg, és utána ez a mandátum visszakerül a választmányhoz, ahol döntenek arról, hogy kié lesz. 

Tóth Bertalan este azt mondta, ő lemond a mandátumról (ő a listavezető). A listán Ujhelyi a második és Szanyi a harmadik.

Szanyi nyilatkozatából az látszik, hogy 

a szocialista párton belüli csoportok már a választás estéjén egymásnak estek.

Mint ismert, már a listaállítás is meglehetősen különösre sikerült, hiszen Tóth Bertalan az alapszervezetek felhatalmazása nélkül tetette magát az EP-lista élére.