Orbán Viktor: Remélem, a bevándorlást ellenzők egész Európában megerősödnek

Orbán Viktor, Fidesz, EP választás 2019 Európai Parlament EP2019
Vágólapra másolva!
Orbán Viktor miniszterelnök azt reméli, hogy az európai parlamenti (EP-) választáson a bevándorlást ellenző erők egész Európában megerősödnek, és a bevándorlást ellenző politikai vezetők jutnak jóval nagyobb szerephez a következő öt évben.
Vágólapra másolva!

– mondta a kormányfő, a Fidesz elnöke vasárnap reggel újságíróknak, miután az EP-választáson leadta szavazatát Budapesten, a XII. kerületi Zugligeti Általános Iskolában kialakított szavazókörben.

Orbán Viktor – aki felesége, Lévai Anikó társaságában érkezett voksolni – kifejtette, hogy a 2014-es EP-választás óta sokat változott a világ, elsősorban a migránsválság miatt, és úgy érzi,

hogy az emberek ezért a mostani szavazáson nagyobb arányban fognak részt venni.

Buzdított is, hogy minél többen voksoljanak.

Orbán Viktor Fotó: Polyák Attila - Origo

Azt is kiemelte, hogy mivel listás választásról van szó, tudni lehet majd, melyik politikai erő mögött milyen arányban állnak a magyar választók, ezért szerinte ez a magyar belpolitikát is meghatározó választás.

– tette hozzá.

A miniszterelnök kérdésre arról is beszélt, hogy Magyarországnak világos az álláspontja:

elutasítja a bevándorlást, és olyan európai uniós vezetőket szeretne, akik szintén megállítani és nem pedig menedzselni akarják azt.

Kijelentette, a migrációt megállíthatónak tartja - szárazföldön és tengeren egyaránt -, de számos politikus, különösen Nyugat-Európában, arról akarja meggyőzni az embereket, hogy ez nem lehetséges.

Orbán Viktor és felesége Fotó: Polyák Attila - Origo

Orbán Viktor szerint a migráció témája átszervezi az európai uniós politikai spektrumot, a hagyományos pártcsaládok nem fognak ugyanolyan szerepet játszani a jövőben, mint az utóbbi években.

Azt, hogy ki kivel fog együttműködni, a jövő nagy kérdésének nevezte.

A Fidesz és az Európai Néppárt kapcsolatáról szólva megjegyezte, meglátják, hogyan tudják majd befolyásolni a pártcsalád jövőbeli politikai irányultságáról folytatandó vitát. Jelezte ugyanakkor, hogy a Fidesz olyan helyre nem szeretne tartozni, ahol nincs befolyása a fő stratégiai kérdésekre.

Arra a felvetésre, hogy egy korábbi lapinterjúban arról beszélt, Európában az osztrák modellt kellene követni, a kormányfő úgy reagált:

Azt kívánta ugyanakkor Sebastian Kurz osztrák kancellárnak - utalva az ottani kormánykoalíció közelmúltbeli felbomlására -, hogy legyen úrrá a helyzeten, és ha ez sikerül neki, akkor ő egy nagy kancellárja lesz Ausztriának.