Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára vasárnap a Tolna megyei Kismányokon, a hősök napja alkalmából tartott megemlékezésen vett részt. A vasárnapi európai parlamenti választásra is utalva kijelentette, hogy az országot 1100 éven át védelmező hősökhöz hasonlóan nekünk sincs más feladatunk, mint megvédeni határainkat, Magyarország területi épségét és a nemzetet. 

Potápi a vasárnap zajló európai parlamenti (EP-) választásra utalva hozzátette, hogy nekünk az ország megvédéséért nem kell fegyveresen harcba vonulnunk, hanem politikai eszközökkel, békés körülmények között tudunk ezért tenni.Úgy fogalmazott, hogy a hősök példát akartak mutatni, és ha reménytelennek tűnt is a harc, meghozták az áldozatot; nekünk ugyanezt kell tennünk, védenünk a magyar nemzet egységét, kultúráját, keresztény gyökereinket.Köszöntőjében arra kért mindenkit, hogy menjen el szavazni, és támogassa a nemzeti erőket.

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkáraForrás: MTI/Máthé Zoltán

1917 óta emlékezünk államilag a háborúban elesett katonákra

A politikus, aki a térség országgyűlési fideszes képviselője is, felidézte, hogy a magyar parlament 1917-ben Abele Ferenc vezérkari őrnagy kezdeményezésére foglalta először törvénybe a háborúban elesett katonákra emlékezést, majd 1924-ben ismét törvényt alkottak róla. Ennek alapján minden év májusának utolsó vasárnapján emlékeztek az első világháború hőseire.

Kitért arra is, hogy 1945 után az ünnepet a kommunista hatalom betiltotta, de az Országgyűlés 2001-ben újra törvényt hozott a hősök napjáról. Az ünnepen az első és második világháborúban elesett katonák, polgári lakosok előtt tiszteleg az ország, de minden honvéd emlékét is felidézi, aki a honfoglalástól kezdve védte az ország határait, és a nemzetük szolgálatába állt - mutatott rá az államtitkár. 

Potápi Árpád János köszönetet mondott Kismányok önkormányzatának, mivel az országban nem sok településen emlékeznek meg a hősök napjáról. Kismányokon a hősök napja 2003 óta kiemelt ünnep. Az 1935-ben felállított hősi emlékművön már 64 név, a két világháborúban elesett katonáké mellett a malenkij robotra elhurcoltaké is szerepel.

A németek emlékének is adózunk

Potápi szólt arról is, hogy az elmúlt 1100 évben a velünk élő nemzetiségek kitartottak a magyarság mellett. Ahogy az államtitkár fogalmazott, a hősök napján Kismányokon az itt élt németek emlékének is adózunk, hiszen az elmúlt kétszáz évben legalább annyi áldozatot hoztak a magyar hazáért, mint a magyarok. A völgységi községben, amelynek 320 lakosa között ma is vannak németajkúak, tizenhatodik alkalommal emlékeztek meg a háborúkban elesettekről és a szovjet lágerek áldozatairól. Az ünnepségen német és magyar nyelvű kulturális műsorral adóztak emléküknek.