Potápi Árpád János: Meg kell védeni a nemzetet

POTÁPI Árpád János
Budapest, 2019. április 18. Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára sajtótájékoztatót tart hivatalában a külhoni magyarságnak szóló pályázati felhívás eredményeiről 2019. április 18-án. Összesen 1,6 milliárd forinttal támogatja a kormány a diaszpóra magyarságát, valamint a Kárpát-medencei magyar oktatást és kultúrát. MTI/Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára vasárnap a Tolna megyei Kismányokon, a hősök napja alkalmából tartott megemlékezésen vett részt. A vasárnapi európai parlamenti választásra is utalva kijelentette, hogy az országot 1100 éven át védelmező hősökhöz hasonlóan nekünk sincs más feladatunk, mint megvédeni határainkat, Magyarország területi épségét és a nemzetet. 
Vágólapra másolva!

Potápi a vasárnap zajló európai parlamenti (EP-) választásra utalva hozzátette, hogy nekünk az ország megvédéséért nem kell fegyveresen harcba vonulnunk, hanem

politikai eszközökkel, békés körülmények között tudunk ezért tenni.

Úgy fogalmazott, hogy

Köszöntőjében arra kért mindenkit, hogy

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára Forrás: MTI/Máthé Zoltán

1917 óta emlékezünk államilag a háborúban elesett katonákra

A politikus, aki a térség országgyűlési fideszes képviselője is, felidézte, hogy a magyar parlament 1917-ben Abele Ferenc vezérkari őrnagy kezdeményezésére foglalta először törvénybe a háborúban elesett katonákra emlékezést, majd 1924-ben ismét törvényt alkottak róla. Ennek alapján minden év májusának utolsó vasárnapján emlékeztek az első világháború hőseire.

Kitért arra is, hogy

1945 után az ünnepet a kommunista hatalom betiltotta, de az Országgyűlés 2001-ben újra törvényt hozott a hősök napjáról.

Az ünnepen az első és második világháborúban elesett katonák, polgári lakosok előtt tiszteleg az ország, de minden honvéd emlékét is felidézi, aki a honfoglalástól kezdve védte az ország határait, és a nemzetük szolgálatába állt - mutatott rá az államtitkár.

Potápi Árpád János köszönetet mondott Kismányok önkormányzatának, mivel az országban nem sok településen emlékeznek meg a hősök napjáról. Kismányokon a hősök napja 2003 óta kiemelt ünnep. Az 1935-ben felállított hősi emlékművön már 64 név, a két világháborúban elesett katonáké mellett a malenkij robotra elhurcoltaké is szerepel.

A németek emlékének is adózunk

Potápi szólt arról is, hogy az elmúlt 1100 évben a velünk élő nemzetiségek kitartottak a magyarság mellett. Ahogy az államtitkár fogalmazott,

A völgységi községben, amelynek 320 lakosa között ma is vannak németajkúak, tizenhatodik alkalommal emlékeztek meg a háborúkban elesettekről és a szovjet lágerek áldozatairól. Az ünnepségen német és magyar nyelvű kulturális műsorral adóztak emléküknek.