Ma tetőzik a Duna a fővárosban

Budapest, 2018. október 16. A Margit-sziget csúcsa a Margit híd déli oldalán 2018. október 16-án. Délelőtt Budapestnél 49 centiméter volt a Duna vízállása, ez 2 centiméterrel alacsonyabb, mint a valaha mért legkisebb vízszint. MTI/Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
Az országban jelenleg 587,8 km-en van árvízvédelmi készültség elrendelve. A Duna Budapestnél délután tetőzik, a Tiszán Záhony alatt még árad a folyó.
Vágólapra másolva!

Duna

A hét első felében a Duna vízgyűjtő felső területein a sok eső hatására kialakult árhullám jelenleg Nagymaros térségében tetőzik.

Budapestnél még jelentéktelen mértékű vízszintemelkedés várható, a tetőző érték elmarad az alsó rakpart szintjétől.

A tetőzés a fővárosban vasárnap délután várható, 571 cm körüli vízállással.

Ez a vízszint közel 70-80 cm-rel elmarad a 645 cm-es szinttől, amely az alsó rakpart lezárását okozná.

Forrás: MTI//Máthé Zoltán

A Budapest alatti szakaszokon a tetőző érték Bajánál közelíti meg vagy éri el az I. fokú készültségi szintet.

A legfrissebb meteorológiai előrejelzések szerint

a jövő hét első felében a folyón kialakuló árhullámokat erősen meghatározó bajor és osztrák vízgyűjtőkön újra jelentős mennyiségű eső várható.

Ez esetben a kialakuló újabb árhullám a jelenlegiből adódóan magas mederteltségű folyószakaszokra ráfutva a mostaninál magasabb, az I. fokú készültségi szinteket meghaladó, helyenként akár a II. fokú szinteket megközelítő, vagy meghaladó vízszintek kialakulásával járhat.

Tisza

A Tisza árhulláma jelenleg Záhony térségében az I. fokú készültségi szintet meghaladó értékkel tetőzik.

Tokajig a II. fokú szinteket megközelítő,

lejjebb Kisköréig az I. fokú értékek feletti, Kisköre alatt várhatóan azokat csak megközelítő tetőzések várhatóak.

A mellékfolyók közül a Túr, a Szamos, a Kraszna apad. A Bodrogon elhúzódó, az I. fokú értékeket el nem érő tetőzés várható.

Forrás: Turista Magazin/Francz Júlia

A következő napokra jelzett csapadékos időjárás esetén a Sajó vízrendszerén a jövő hét második felében az I. fokú készültségi szinteket meghaladó tetőző vízszinttel járó árhullám kialakulására lehet számítani.

A vízügyi szakemberek a kialakult helyzetnek megfelelően az érintett szakaszokon fokozott figyelőszolgálatot végeznek, II. fokú készültségi szintnél éjjel-nappal megemelt létszámú őrszolgálattal. Az Országos Vízjelző Szolgálat folyamatosan figyelemmel kíséri a végbemenő folyamatokat, és naponta elemzi a kialakult helyzetet.