Mivel a hagyományos pártcsaládok jelentősen vesztettek támogatottságukból, ezért Manfred Weber a néppárt, illetve Frans Timmermans a szocialisták csúcsjelöltje búcsút mondhat ambícióinak - jelentette ki Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője az M1-nek adott interjújában.

Deák Dániel úgy vélekedett: várhatóan felbomlik az Európai Bizottság vezetésére kialakított csúcsjelölti rendszer. Ez ugyanis nem jogi kötelezettség, csupán politikai alku következménye - mutatott rá.

A kutató szerint a magas részvétel annak köszönhető, hogy a bevándorlás kérdése Magyarországon és Európa-szerte egyaránt mozgósította az embereket, és a választók a bevándorláshoz való viszony alapján csoportosították a pártokat.

Ennek nyomán aratott történelmi győzelmet Magyarországon a Fidesz-KDNP - jelentette ki Deák Dániel, aki szerint az ellenzéki oldalon a Demokratikus Koalíció, vagyis Gyurcsány Ferenc és a felesége váltak az ellenzék meghatározó erejévé, vagyis ők diktálják majd a feltételeket az önkormányzati választásokat megelőző ellenzéki egyeztetéseken.