Rengetegszer hívták ki a tűzoltókat az eső miatt

áradás árvízkár FOTÓ ÁLTALÁNOS MŰSZAKI ESZKÖZ SZEMÉLY szivattyú TÁRGY tűzoltó Siófok, 2014. szeptember 15.
Tűzoltók üzemanyaggal töltenek fel egy szivattyút a siófoki Rét utcában 2014. szeptember 15-én. A városban szeptember 14-én fél nap alatt három h
Siófok, 2014. szeptember 15. Tűzoltók üzemanyaggal töltenek fel egy szivattyút a siófoki Rét utcában 2014. szeptember 15-én. A városban szeptember 14-én fél nap alatt három hónapnyi csapadék hullott, több ház lakhatatlanná vált. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
A heves esőzés sok munkát ad a tűzoltóknak az ország több megyéjében – írja a katasztrófavédelem.
Vágólapra másolva!

A lezúduló esővíz okozza a legtöbb gondot Fejér megyében az ország felett elvonuló zivatarok nyomán. Gárdonyban egy Sás utcai ingatlan udvarán gyűlt össze az esővíz, amely épületet is veszélyeztetett. A tűzoltók megkezdték az víz eltávolítását.

Kápolnásnyéken, a Gárdonyi úton egy iskola előterébe folyt be a víz. A tűzoltók áramtalanították és átvizsgálták az épületet, valamint szabaddá tettek több elfolyót.

Velencén, a Fő utcában azért kértek segítséget, mert egy családi ház pincéjét elöntötte az esővíz.

Illusztráció Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Borsod és Heves megyében is károkat okozott a víz

Szerencsen, a Kassa utcában nagy mennyiségű esővíz gyűlt össze, amely akadályozta a gyalogosforgalmat és a járműforgalmat is. A szerencsi hivatásos tűzoltók szivattyúval avatkoztak be.

Encsen, a Fő úton egy lakóház pincéjében negyven centiméter magasan állt a víz, az encsi hivatásos egység kiszivattyúzta a vizet. Az Ózd és Borsodbóta közötti úton egy faág letört, az úttestre esett. Az ózdi tűzoltók motoros láncfűrész segítségével eltávolították a fát.

A Taktabáj és Csobaj közötti úton egy körülbelül nyolcméteres fa dőlt az úttestre,

a szerencsi egység motoros láncfűrésszel avatkozott be.

A Heves megyei Füzesabonyban, a Verseny utcában egy árokból a víz egy épületbe folyt, a tűzoltók átemelték a vizet egy másik árokba, ahonnan az el tudott távozni. Heves és Boconád között egy körülbelül fél méter átmérőjű ág lehasadt, a forgalmat veszélyeztette.

Parádon, a Fehérkő utcában egy fa az úttestre dőlt.

Másodfokú riasztás több megyében

Több délkeleti járásra már másodfokú riasztást adtak ki kedd délután a várható heves zivatarok miatt. Az érintett területeken olyan zivatarok lehetnek, amelyeket károkozó szél vagy nagy méretű jég kísér.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat által az MTI-hez kedd délután eljuttatott veszélyjelzés szerint

  • Békés,
  • Csongrád,
  • Hajdú-Bihar és
  • Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében

vannak, illetve lehetnek másodfokú riasztások.

Szintén a heves zivatarok veszélye miatt Budapesten, valamint Pest, Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok és Nógrád megyében elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

Emellett a fővárosban, Pest, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Fejér, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a felhőszakadás veszélye miatt is elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.