Vágólapra másolva!
A korábbiakhoz képest nagyobb mozgástérrel rendelkezik a Fidesz-KDNP, mivel az Európai Parlament 14. legerősebb pártja lett, míg az Európai Néppárton belül a nyolcadik – hangzott el a Századvég Alapítvány Európa választ – Az értékelés – című rendezvényén Budapesten.
Vágólapra másolva!

Nagyon örülünk, hogy nőtt a részvétel aránya a korábbi EP-választásokhoz képest Magyarországon, valamint annak, hogy az egész kampány az európai témák körül forgott – mondta Orbán Balázs. A Miniszterelnökség parlamenti államtitkára szerint a választást követően az ellenzéki vezetők vagy lebecsülték a Fidesz eredményét, vagy pedig elmondták a saját politikai nekrológjukat. A

– tette hozzá. A magyarságnak erősebb lesz a képviselete, mivel a Fidesz a 14. legerősebb párt lesz az új EP-ben, miközben az ország csupán az EU lakosságának a két százalékát teszi ki. Nagyobb mozgástérrel rendelkezünk – húzta alá.

Orbán Balázs arra hívta fel a figyelmet, hogy a kampányban a DK és a vele egyívású pártok egyértelműen a több Brüsszel, és kevesebb Magyarország mellett szálltak síkra. Ilyen elképzelések eddig nem hangzottak el Magyarországon – tette hozzá. Én nem tudok olyan érvet mondani, ami az európai birodalom mellett szól, főleg, ha egy olyan keretben beszélünk erről, hogy mi a jó a magyar érdeknek. A magyar parlamentarizmus akkor működne jól, ha a nemzeti kormány mellett nemzeti ellenzék lenne – hangsúlyozta az államtitkár.

Erősebb lett a magyar érdekképviselet Fotó: Polyák Attila - Origo

Csak virtuális győzelmet aratott Gyurcsány

Nincs olyan megközelítés, amiben nem a Fidesz nyerte a választást – minderről már Mráz Ágoston Sámuel beszélt. A Nézőpont Csoport vezetője szerint a migrációs válság óta nem volt olyan választás, amikor a magyarok közvetlenül beleszólhattak volna az unió működésébe, és pont ennek köszönhető a mostani magas részvétel. A téma adta a sikert – tette hozzá. Az Európai Néppárton belül a Fidesz 8 százalékos súllyal rendelkezik majd. Orbán Viktor az, aki a jobboldali identitást meg tudja erősíteni az EPP-n belül – hangsúlyozta az elemző.

A Nézőpont Csoport vezetője kijelentette, hogy Gyurcsány csak virtuális győzelmet aratott, mivel ettől még nem lett erősebb a szervezeti hálója. A küzdelem folytatódni fog, megpróbálja integrálni az MSZP-t Gyurcsány – tette hozzá.

A szocialisták taktikai képességén múlik, hogy a mostani helyzetből hogyan tudják kilavírozni magukat, bár már felmerült olyan javaslat, hogy a két párt egyesüljön.

Mráz Ágoston Sámuel kijelentette, hogy alapvető átalakulás történt az európai erőviszonyokban, a szuverenista erők nagyon komoly eredményt értek el. Felhívta a figyelmet arra, hogy Manfred Weber kampánya egy katasztrófa volt, mivel az EPP súlya jelentősen csökkent a választások után. A Nézőpont Csoport vezetője szerint Weber kampányának az eredményeként nagyon súlyos belső törésvonalak keletkeztek az EPP-n belül.

Manfred Weber kampánya megbukott Fotó: Csudai Sándor - Origo

Szánthó: Az MSZP újjászületett a DK személyében

Szánthó Miklós arról beszélt, hogy abszolút győzelemről van szó a Fidesz esetében. 2006 óta zsinórban 11 országos választást nyert meg a mostani kormánypárt – hívta fel a figyelmet az Alapjogokért Központ vezetője. Kilenc éve kormányoz Orbán Viktor, felvállalja a konfliktusokat, és egy ilyen környezetben is óriási eredmény, hogy a választók 52 százaléka ismételten bizalmat szavazott a mostani kabinetnek.

A nehézséget abban látja az elemző, hogy nem szabad elbizakodni, és a helyén kell kezelni a kialakult helyzetet. Szólt arról is, hogy az ellenzéki térfélen szétesett a Jobbik, az MSZP és az LMP, míg a Demokratikus Koalíció és a Momentum Mozgalom felfutóban van.

A jobboldalnak azokat a kifejezéseket vissza kell vennie, amiket a baloldal az utóbbi évtizedekben lejáratott

– mondta Szánthó Miklós.

Az Alapjogokért Központ vezetője szólt arról is, hogy a választás is világosan megmutatta, hogy a nemzeti identitás és a globális erők között húzódik a törésvonal. A választás eredményeként az MSZP újjászületett a DK személyében, míg az SZDSZ a Momentum képében – hívta fel a figyelmet az elemző. Szánthó Miklós szerint a zöld témából egy valláspótlékot csinálnak sokan, a jobboldalnak erre azt kell felelnie, hogy nekünk az Isten által létrehozott rendet kell őriznie.

Nincs általános zöld áttörés

A centrális erőtér megszűnt a mostani választással – mondta Lánczi Tamás. Ez okozza az örömöt a baloldalon, hogy a Jobbik kiszállt a versenyből. A vasárnapi győzelemből nem élhet meg a Fidesz, egy új kihívás jelentkezik – tette hozzá a XXI. Század Intézet igazgatója. A szakember szerint Gyurcsány a piszkos munkát a Momentummal végezteti el, miközben végül a Momentumot is megpróbálja meghódítani.

Gyurcsány Ferenc az elmúlt kilenc évben még sohasem volt ilyen közel ahhoz, hogy a teljes ellenzék vezére legyen – mondta Lánczi Tamás. Kijelentette, hogy mind a DK, mind a Momentum úgy képzeli el az ország erősödését, hogy azt csak Brüsszel révén lehet elérni, és minél több szuverenitási elemről kell lemondani. Mindennek egyébként több mint 150 éves hagyománya van Magyarországon – tette hozzá.

Lánczi Tamás szerint csupán négy európai országban történt zöld áttörés, tehát nem lehet beszélni arról, hogy egy általános trend lenne.

A szakember arra is felhívta a figyelmet, hogy az Egyesült Államok, Kína és India nem foglalkozik a környezetvédelmi kérdésekkel, így Európa adott esetben újabb versenyhátrányban találhatja magát, ha teljes mértékben ennek rendeli alá a politikáját.

A pártcsaládok fölött a nemzetállami érdekek diktálnak – mondta Lánczi Tamás, aki szerint pontosan a csúcsjelölti rendszer körüli viták mutatják, hogy a nemzetállamok döntenek. Az európai pártcsaládok jelentősége lényegesen kisebb, mint azt egyes körök megpróbálják beállítani – mondta a XXI. Század elemzője.

Gyurcsány nagyon közel van ahhoz, hogy a teljes ellenzék vezére legyen Forrás: MTI/Mohai Balázs

Megdöbbentő, hogy ebből nem lett európai botrány

A DK volt az egyetlen párt, ami egy érthető narratívát tudott elmondani a választóknak, szemben a többi ellenzéki párttal – mondta Szalai Zoltán. A Matthias Corvinus Collegium vezetője szerint a Momentum a volt liberális szavazókkal tudott sikert elérni. Úgy látja,

a mostani EP-választáson az európai elit és média egyértelműen afelé próbálta tolni a közbeszédet, hogy itt egy egységes Európáról van szó. Az új médiumokon keresztül egy új európai kampány jött létre, a témák kijelölésében pedig erős szerepet vállalt magára, és így jött be a képbe a klímaváltozás

– mondta Szalai Zoltán.

Egyértelműen kitágult a magyar választók tudása az Európai Unióról, és olyan dolgokra is fókuszálnak a magyarok, amire 2010 előtt nem volt példa – minderről már ifjabb Lomnici Zoltán beszélt. A Századvég Alapítvány szakértője szerint ez egy nagyon pozitív fejlemény, és ez a választási eredményekben is tükröződik. Úgy látja, a populizmus erősödése kapcsán az amerikai példákat érdemes követni, ahol több elnök is egyértelműen populistának nevezte magát. Az európai elitnek is át kellene vennie az amerikai fogalomhasználatot – tette hozzá.

Lomnici Zoltán arról is beszélt, az, hogy a németországi kipaelrejtés ügye nem vált európai botránnyá, mélyen megdöbbentette. Szerinte, mivel mind a Magyarországot támadó Tavares, mind a Sargentini-jelentés antiszemitizmussal vádolta az országot, addig az európai elit bűnös módon nem beszélt a németországi eseményekről.

Salvini bízik a szorosabb együttműködésben

Nehéz elbírni nemcsak a vereséget, hanem a győzelmet is, főleg, ha az ember folyamatosan nyer – mondta G. Fodor Gábor. A Századvég Alapítvány elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy tapasztalatai szerint a Fidesz szimpatizánsai közül többen csalódottak, hogy csak 13 mandátumot szereztek, pedig ezt az eredményt egy olyan környezetben sikerült elérni, ami folyamatosan mozog. A szakember szerint

megváltozott a bal és jobb törésvonal is, de a migráció mentén is létrejött egy törésvonal.

G. Fodor szerint a zöldprobléma megjelenése is egy új törésvonal lehet, de úgy látja, ez csak egy csel az elit részéről. A győzelmet el kell bírni; el kell bírni, hogy a léc mindig magasan lesz, valamint valamit kell kezdeni ezzel a helyzettel is.

A rendezvénynek szívélyes üzenetet küldött Matteo Salvini, az olaszországi EP-választás győztese. Az olasz belügyminiszter kijelentette, bízik benne, hogy a jövőben még szorosabb lesz az együttműködés a Fidesz és a Liga között a nemzeti identitás, a határok és a keresztény kultúra megvédése terén.