Hivatalos személy elleni erőszakkal gyanúsítják a Momentum elnökét

2019.05.29. 13:17

Befejezte az ügyészség annak a több száz órányi felvételnek az elemzését, amit decemberben és januárban rögzítettek a fővárosi Kossuth téren, amikor ellenzéki politikusok, illetve politikai aktivisták vandálkodtak. A vizsgálat eredményeképpen gyanúsítottként fogják kihallgatni Fekete-Győr Andrást, a Momentum Mozgalom elnökét, és Szarvas Koppány Bendegúzt, aki szintén a liberális párt tagja, korábban pedig a Gyurcsány-féle Demokratikus Koalíció (DK) ifjúsági szervezetének a vezetője volt – közölte a Híradó.hu

A 2018. december 13-án, az Országgyűlés épülete előtt a magyar rendőrökre támadó, kövekkel, üvegekkel, füstbombákkal dobálózó emberek közül több személynek sikerült az azonosítása.

Ahogy az Origo is beszámolt róla, a randalírozók az ország karácsonyfája alá tett, szegény sorsú gyermekeknek szánt szánkókat sem kímélték: többet közülük összetörtek és felgyújtottak. A rendőrök ötven tüntetőt előállítottak.

Az elfogottak között 11 büntetett előéletű ember és több külföldi állampolgár is volt. Összesen 16 rendőr sérült meg, a rendőrség eszközeiben kétmillió forintos kár keletkezett.

A Központi Nyomozó Főügyészség magánszemélyek és a rendőrség feljelentései alapján több büntetőeljárást indított hivatalos személy elleni erőszak gyanúja miatt.Az ügyészség befejezte a több száz órányi kamerafelvétel vizsgálatát. A felvételek segítségével azonosított, bűncselekmények elkövetésével gyanúsítható személyeket egymás után idézik be kihallgatásra.

„A Központi Nyomozó Főügyészség a demonstrációkon a rendőrök sérelmére elkövetett bűncselekmények ügyében több mint száz feljelentett esetet vizsgált meg. Kamerafelvételek kiértékelését követően jelenleg az elkövetők azonosítása van folyamatban” – mondta az M1-nek Kovács Katalin, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője.

A hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt indult 49 nyomozásban eddig 20 gyanúsított kihallgatására került sor – fűzte hozzá a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője.

A gyanúsítottak között van a Momentum elnöke, Fekete-Győr András liberális politikus is, aki az egyik tüntetésen füstbombát dobott a rendőrökre.

Soproni Tamás és Fekete-Győr András éppen azt bizonyítják, hogy országos cimborákForrás: Facebook

A szintén momentumos, korábban a Gyurcsány-párt ifjúsági szervezetében bohóckodó Szarvas Koppány Bendegúzt, akinek a gyanúsítását az EP-választások előtt a mentelmi joga miatt megszüntették, napokon belül – amikor jogerős lesz az európai parlamenti választások végeredménye – várhatóan ismét beidézik kihallgatásra.