Átlagosan havi 200 ezer forint lehet a nagyszülői gyed

2019.05.29. 10:03

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára az M1 Aktuális csatornán közölt fontos részleteket a családvédelmi akcióterv 7. pontjáról, azaz a nagyszülői gyedről. Az államtitkár elárulta, hogy mekkora lehet átlagosan a támogatás mértéke, és hogy annak milyen feltételei lesznek.

Rétvári Bence azt mondta a nagyszülői gyedről, hogy

egy átlagfizetéssel rendelkező nagyszülő 200 ezer forint gyedet is kaphat.

A nagyszülői gyed feltétele, hogy a gyed igénylését megelőző két évben 365 napnyi munkaviszonnyal kell, hogy rendelkezzen a nagyszülő. A gyermeknek a szülővel kell élnie, de napközben a nagyszülő elviheti magához a gyermeket – fűzte hozzá, megjegyezve, hogy a nagyszülői gyeddel töltött évek a nyugdíj szempontjából jogosultsági időnek számítanak.

A nagyszülők nagy támogatást kaphatnakForrás: Shutterstock

Fontos a családok véleménye

A kormánynak a legfontosabb iránytű a családok véleménye, így a családvédelmi akcióterv különböző élethelyzetekre kíván megoldást nyújtani:

  • A babaváró támogatás az egyre kitolódó gyermekvállalásra,
  • a családi otthonteremtési kedvezmény a lakhatási problémákra,
  • az autóvásárlási támogatás a többgyerekesek problémáira reagál.

A családvédelmi akcióterv pontjainak parlamenti elfogadásáról az államtitkár azt mondta, az ellenzék ott támadja a tervet, ahol fogást érez rajta. A kormány úgy remélte, hogy az akciótervet minden párt tudja támogatni, hiszen megírásánál az emberek véleményére alapoztak.

A Demokratikus Koalíció, a jelenlegi legnagyobb ellenzéki erő mégsem szavazta meg a családvédelmi akcióterv eddig elfogadott négy pontját.Rétvári Bence a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában arról beszélt, hogy a nagyszülői gyed bevezetését társadalmi felmérés is indokolja.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkáraForrás: MTI/Bodnár Boglárka

Tíz éve a családok ötven százalékánál volt jellemző, hogy a nagyszülők besegítenek a gyermeknevelésbe, míg egy 2018-as felmérés szerint már a családok kétharmadánál igaz ez– mondta az államtitkár.

A nagyszülői gyed bevezetéséről szóló javaslat vitája kedden kezdődött meg az Országgyűlésben.