Még napokba telhet a hajóroncs kiemelése

duna hajó baleset, hableány, 2019.05.30. hajóroncs, búvár, keresés
Vágólapra másolva!
Több nap is eltelhet, mire a hajóroncsokat kiemelik a Dunából a hajóbaleset után. A Hableány az után süllyedt el, hogy a Viking hajó felborította. A munkálatokat nehezíti, hogy a Duna árad, magas a vízszint, és folyamatosan esik az eső. A balesetnek legkevesebb hét halottja van, 21 embert még keresnek a hatóságok.
Vágólapra másolva!

Sopronyi Richárd, a Diving Island Kft. ügyvezető igazgatója csütörtökön az MTI-nek adott interjút, ahol arról beszélt, hogy mennyi ideig tarthat a hajóroncs kiemelése.

- mondta az igazgató.

Az ipari búvár elmondta,

a Duna jelenleg is árad, s az előrejelzések szerint ez még akár jövő keddig is így maradhat.

Jelenleg a Duna vízszintje két méterrel magasabb annál a megengedett mértéknél, amiben még dolgozhatnak a szakemberek - fűzte hozzá.

Napokig tarthat a hajóroncs kiemelése Fotó: Medgyesi Milán - Origo

Többnyire egyébként egy pontonhoz rögzítik magukat a búvárok (ezért van a helyszínen a honvédség pontoneleme), majd a fenéken kúszva közelítik meg a roncsot. A látótávolság a Dunában még alacsonyabb vízállás esetén is nulla,

ezért csak tapogatózni tudnak a szakemberek.

A búvárok feladata ilyenkor, hogy felmérjék a roncs pontos helyét, és rögzítsék azokat a drótköteleket, amelyekkel majd kiemelik a hajótestet - mondta Sopronyi Richárd, hozzátéve, a szakemberek ilyenkor csak kívül dolgoznak, hiszen nagyon kockázatos lenne bemenni egy sérült hajóba.

A művelet sikeréhez legalább négy-öt ember munkájára van szükség, közülük csak egy fő a búvár, míg a többiek segítők, illetve irányítók.

A konkrét üggyel kapcsolatban megjegyezte, vélhetően nagyon gyorsan süllyedt a folyóba a sétahajó, így azoknak, akik nem a fedélzeten tartózkodtak, valószínűleg esélyük sem volt kijutni.

Szerda este legalább heten meghaltak,

amikor összeütközött két hajó a Dunán a Margit híd közelében, és az egyik elsüllyedt.

Az elsüllyedt Hableány turistahajón 35-en tartózkodtak: 22 nő, 12 férfi és egy gyermek. A kapitányon és a matrózon kívül a többiek turisták, illetve idegenvezetők.